Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnot ovat rakennepolitiikkaa

Vaikka talous ei kokonaisuutena juuri kasva, asuntorakentaminen muokkaa paitsi suhdanteita myös koko yhteiskunnan rakenteita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jonne Heinonen / HS
Asuntorakentaminen on vauhdissa. Nyt rakennetaan pieniä asuntoja suurten kaupunkien kysytyille alueille.
Asuntorakentaminen on vauhdissa. Nyt rakennetaan pieniä asuntoja suurten kaupunkien kysytyille alueille. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Tampereen nykyinen asema Suomen kakkoskaupunkina tulee hyvin näkyviin, kun katsoo kuinka suuria rakentamispäätöksiä Tampereella tehdään. Maanantaina kaupunginvaltuusto hyväksyi selvin luvuin Kansi ja Areena -hankkeen. Se muuttaa Tampereen rautatieaseman seudun puolella miljardilla eurolla aivan toisenlaiseksi.

Rantaväylän runsaan kahden kilometrin mittaisen tunnelin työmaa on jo vauhdissa. Se vapauttaa Näsijärven rantaa autoilta rakentamiselle. Raitiotiehankekin etenee, kun maan hallitus päätti kevään kehysriihessään valtion osallistumisesta hankkeeseen.

Nämä satojen miljoonien eurojen hankkeet ovat esimerkkejä rakennusinvestointien imusta, joka on OP-ryhmän suhdanne-ennusteen mukaan talouden valopilkku. Uudisrakentaminen puskee Suomen taloutta eteenpäin vahvemmin kuin vienti. Rakentaminen keskittyy suuriin keskuksiin, kuten pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle. Hypon tuore asuntomarkkinakatsaus puhuu Helsinki–Tampere-akselin lisäksi myös Ysitien kasvukäytävästä, joka kulkee Turun ja Tampereen kautta Jyväskylään ja Kuopioon.

Yksi selittäjä rakentamisen kovalle vauhdille on euroalueen rahapolitiikka. Rahaa työnnetään markkinoille käytännössä nollakorolla. Moni on jo huolissaan asuntomarkkinoilla mahdollisesti kypsyvistä riskeistä, koska koko kansantalouden tila ei ole vielä kovin vahva ja nurkan takana voi olla ikäviä yllätyksiä maailmantaloudesta tai työmarkkinoilta.

Runsaalla asuntorakentamisella on merkitystä suhdanteiden kannalta, mutta nostokurkien keskittymät ovat nykyään myös merkittävä yhteiskunnan rakenteita muokkaava voima.

Asuntoja nimittäin tehdään sinne, missä kysyntää on, eli kasvukeskuksiin ja siellä usein halutuimmille alueille. Kaupungistuminen etenee vauhdilla, vaikka talous kokonaisuutena ei juuri kasva.

Väittely osaamisen ja verkostojen keskittymien merkityksestä talouskasvulle on usein teoreettista ja ideologista. Ratkaisut käytännön elämässä sen sijaan perustuvat paljon yksinkertaisempaan ajatteluun. Siellä tapahtuu, missä kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

Nykyään ihmisten halu muuttaa tiiviin rakentamisen alueille on suuri. Myös kaupunkien kyky kaavoittaa ja tarjota tontteja rakentamiseen on parantunut.

Vaikka talous kääntyisi kohti huonompaa ja tekisi asuntolainaa ottaneiden elämästä lähivuosina odotettua hankalampaa, uusien asuntojen vaikutus asutuksen rakenteeseen ei katoa minnekään. Entistä suurempi osa suomalaisista asuu tulevaisuudessa muutamalla kaupunkiseudulla, joiden keskustoissa on entistä enemmän asukkaita.

Tällainen muuttoliike ei synny keskitetyillä valtakunnanpoliittisilla päätöksillä, vaan se on seuraus työmarkkinoiden, ihmisten mieltymysten ja kaupunkisuunnittelun muutoksista.

Verotuksella on kuitenkin edelleen vaikutusta valintatilanteissa. Taloustutkijat ovat arvostelleet nykyistä veromallia, jossa asunnonvaihtoa kuormitetaan varainsiirtoverolla. Jos sama vero kerättäisiin tasaisesti kaikilta kiinteistöiltä, kitka elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon muuttamisen tiellä olisi pienempi.

Huonosti toimivat asuntomarkkinat eivät ole kenenkään etu. Ihmiset sitoutuvat silloin suuriin lainoihin mutta eivät saa rahoilleen täyttä vastinetta. Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Siksi verotuksen ei pitäisi hidastaa ihmisten muuttamista alueille, joilla he haluavat elää. Toimivat asuntomarkkinat hyödyttäisivät koko kansantaloutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat