Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelan hallitus teki maastaan mustan aukon

Venezuela on synkin poikkeus Etelä-Amerikan menestyksessä. Nyt presidentti Nicolás Maduro johtaa maataan kohti väkivaltaisen romahduksen vaaraa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi viime vuosikymmenten merkittävistä ja usein unohdetuista menestystarinoista on Latinalainen Amerikka. Sotilasdiktatuurien ja väkivaltaisen sorron tilalle on noussut joukko demokratioita, joissa hallitukset vaihtuvat vaaleissa ja köyhyys on vähentynyt. Tulos on kaukana täydellisestä mutta kestää hyvin vertailun muiden maanosien kanssa.

Epäonnistumisiakin on, ja niiden joukossa Venezuela on vajonnut aivan omiin syvyyksiinsä.

Yhdellä tasolla Venezuelassa on kyse samanlaisesta vasemmistolaisen sääntelytalouden epäonnistumisesta kuin suuremmassa ja vaikutuksiltaan merkittävämmässä Brasiliassa. Venezuelassa epäonnistuminen on kuitenkin paljon perusteellisempi ja vasta alkua kansaa koettelevalle katastrofille, joka pahenee yhä.

Viime viikolla Venezuelan presidentti Nicolás Maduro jatkoi poikkeustilaa, jota nykyinen hallitusta vastustavien puolueiden enemmistö parlamentissa ei missään tapauksessa olisi suostunut jatkamaan. Parlamentti yrittää päinvastoin käynnistää Maduron viraltapanon.

Maduro jatkaa maaliskuussa 2013 kuolleen Hugo Chávezin vallankumouslinjaa ilman edeltäjänsä poliittista pelisilmää, karismaa ja laulutaitoa. Chávez asetti Venezuelan tuhoisaksi osoittautuneelle kurssille. Maduro ohjaa sen perille kohteeseensa.

Viime vuosien aikana Venezuelasta on tullut rikollisen väkivallan runtelema maa, jossa sekä kauppojen hyllyt että sairaaloiden lääkevarastot ammottavat tyhjinä. Maailman suurimmilla öljyvaroilla kehuskeleva maa säännöstelee sähköä.

Öljyn alhainen hinta maailmalla olisi ongelma Venezuelalle, vaikka maata johdettaisiin hyvin. Nyt se viimeistelee tuhoa, jota Maduro kutsuu Yhdysvaltain taloussodaksi Venezuelaa vastaan. Sellaisia on nähty Etelä-Amerikassa, mutta tämän tuhon Venezuelan hallitus aiheuttaa itse.

Chávezin kunniaksi täytyy sanoa, että hän kunnioitti vaalituloksia vaikka rakentelikin samalla epävirallisia asejoukkoja valtansa tueksi. Maduro sen sijaan yrittää mitätöidä opposition murskavoiton vuoden 2015 parlamenttivaaleissa ja vie maataan kohti väkivaltaista romahdusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat