Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitystä pakon edessä

Viennin historia toistaa itseään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Neuvostoliitto hajosi, Suomen vienti koki kovia. Vuonna 1991 Suomen viennin arvo Neuvostoliittoon putosi yli 60 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Mutta oikeastaan asia on pitkällä aikavälillä niin päin, että Suomen vienti koki kovia, kun Neuvostoliitto oli kasassa.

Suomen itävienti veti, vaikka tuotteiden laatu ei aina niin hyvä ollutkaan. Ostaja ei vaatinut parempaa, ja vaihtokauppaan tukeutuva kauppajärjestelmä mittasi enemmänkin määriä. Lisäksi menettely oli viejälle kannattava.

Tilanne johti viennin laadun rapautumiseen. Kun Neuvostoliitto hajosi, suomalainen vienti oli suurissa vaikeuksissa: se, mitä vietiin itään, ei kelvannut länteen. Itänaapurin pirstoutuminen pakotti nostamaan tuotteiden kilpailukykyä.

Historia tuntuu toistavan itseään. Suomen tärkeimpiä viejiä Venäjälle on ollut Valio. Valion tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi kertoo (HS 16.5.) siitä, mitä tapahtui sen jälkeen, kun Venäjän-vastaiset pakotteet ja vastapakotteet tulivat voimaan.

”Satsaamme tuotekehittelyyn nyt eri tavalla kuin ennen, kun Venäjän raja meni kiinni”, Salusjärvi sanoo. Länsiviennissä on pakko panostaa tuotekehittelyyn aina, sillä rajat ovat koko ajan auki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat