Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

C-hepatiitti tulee hävittää myös Suomesta

Vakavaa mutta torjuttavissa olevaa sairautta vastaan ei ole tähän menneessä taisteltu riittävän tarmokkaasti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, jota vastaan ei ole rokotetta. C-hepatiitin aiheuttamat terveydelliset ja sosiaaliset ongelmat ovat herättäneet viime aikoina paljon huolta eri maissa.

Tämän vuoden helmikuussa järjestettiin Euroopan C-hepatiittikokous. Siellä allekirjoitettiin manifesti, jossa asetettiin tavoitteeksi C-hepatiitin kitkeminen Euroopasta kokonaan. Manifestissa muistutetaan, että C-hepatiitti on pahimmillaan henkeä uhkaava sairaus, joka koskettaa miljoonia eurooppalaisia ja aiheuttaa paljon kustannuksia.

Suomessa C-hepatiitti on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle. Keskustelua eivät ole helpottaneet voimakkaat ennakkoasenteet, jotka leimaavat tartunnan saaneita – C-hepatiitti on yleinen sairaus huumeiden käyttäjien keskuudessa.

C-hepatiitti on Suomessa yleisimmin esiintyvä hepatiitti, joka on diagnosoitu yli 27 000 suomalaisella. Vuosittain rekisteröidään yli tuhat uutta tapausta, joista suurin osa 20–29-vuotiaita nuorilla.

C-hepatiittivirus tarttuu veren välityksellä, kuten useiden ihmisten käyttämien pistosvälineiden kautta. Myös verensiirron, raskauden tai seksuaalisen kanssakäymisen kautta saadut tartunnat ovat mahdollisia. Sairastumisista 40 prosenttia jää tartuntalähteeltään epäselviksi.

Tartunta kroonistuu noin 85 prosentilla sairastuneista ja altistaa ajan kuluessa erilaisille maksasairauksille, kuten fibroosille, maksakirroosille ja maksasyövälle.

C-hepatiitille on tyypillistä, että se on pitkään melko oireeton. Oireiden ilmetessä viruksen kantaja ei välttämättä osaa yhdistää uupumustaan tai nivelkipujaan C-hepatiittiin.

C-hepatiittitartunnan testaus on nykymenetelmin helppoa. Rutiiniluonteisia C-hepatiittiseulontoja ei kuitenkaan tehdä nykyisin Suomessa edes raskaana oleville muiden testausten yhteydessä. Niistäkin, joilla tartunta todetaan, vain joka kolmas pääsee hoidon tarpeen arviointiin.

Kaikki tartunnan saaneet eivät tarvitse hoitoa heti, mutta voinnin seuraamiseen ei ole kansallisia suosituksia: toimintamallit vaihtelevat asuinpaikan mukaan. C-hepatiittiin sairastuneet ovat siis keskenään eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea.

Suomen tilannetta kuvaa vuoden 2012 Euro Hepatitis Index -raportin vertailu maiden käytännöistä C-hepatiitin torjunnan eri osa-alueilla. Raportissa mitattiin C-hepatiitin ennaltaehkäisyä, testaamista, hoitoon pääsyä, kansallisia toimenpiteitä ja toimien tuloksellisuutta. Vertailussa Suomi oli 17. sijalla, viimeisenä Pohjoismaista.

Tilanteen parantamiseksi Suomessa tarvitaan monia toimia. C-hepatiitin ennaltaehkäisyssä tulee panostaa tiedon jakamiseen etenkin nuorille – he ovat uusissa tartunnoissa suurin riskiryhmä. Myös matalan kynnyksen palveluiden saatavuutta on parannettava. Helppo testaus ja tartunnan saaneiden seuranta hoidon tarpeen arvion jälkeen tulee mahdollistaa kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Kaikkien tartunnan saaneiden tuominen hoidon piiriin mahdollistaisi tartuntojen määrän vähentymisen ja lopulta taudin häviämisen Suomesta. Yhteiskunnalle tämä toisi säästöjä.

Vakavasta maksavauriosta C-hepatiitin takia kärsivien määrä kasvaa kymmenen seuraavan vuoden aikana merkittävästi, vaikkei tartuntoja tulisi lisää. Näiden ihmisten hoitaminen vasta tartunnan edettyä maksasairaudeksi merkitsee suomalaiselle terveydenhuollolle suuria kustannuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan kansallista strategiaa C-hepatiittitilanteeseen puuttumiseksi.

On tärkeää varmistaa, että strategia asettaa selvät askelmerkit nykytilanteen parantamiseksi. Strategiassa pitää myös kertoa, miten se toimeenpannaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja osoittaa ne resurssit, joita toimeenpanoon tarvitaan. Suomen vaikea taloustilanne ei saa estää kunnianhimoisen strategian luomista.

Useat Euroopan maat ovat ottaneet tavoitteekseen hävittää C-hepatiitin vuoteen 2030 mennessä. Suomen ei pitäisi tinkiä tavoitteesta.

Päättäjien ja viranomaisten on suhtauduttava C-hepatiittiin vakavasti. Miksi emme käyttäisi saatavilla olevia keinoja ja lähtisi hävittämään vakavaa tautia, joka tuottaa kärsimystä sitä sairastaville ihmisille ja turhia kuluja yhteiskunnalle?

Kaarlo Simojoki ja Sari Högström

Simojoki on A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri ja Högström Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat