Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös turvallisin maa huolestuu

Hallituksen ensimmäisen vuoden aikana moni sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden riskeistä on käynyt toteen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Suomalaisten luottamus viranomaisiin kuten poliisiin on yhä korkea, mutta joissakin sisäisen turvallisuuden tunnusluvuissa on jo merkkejä muutoksista.
Suomalaisten luottamus viranomaisiin kuten poliisiin on yhä korkea, mutta joissakin sisäisen turvallisuuden tunnusluvuissa on jo merkkejä muutoksista. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Suomi on maailman turvallisin maa asua, yrittää ja tehdä työtä. Näin kirjataan Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa. Tavoite on kova, vaikka ainakin turvallisuuden kannalta lähtötilanne on hyvä.

Kun hallitusohjelmaa vuosi sitten kirjoitettiin, tunnistettiin, että ilmassa leijui monia uudenlaisia jännitteitä, jotka voisivat muuttaa Suomen turvallisuustilannetta pitkällä aikavälillä. Sitä ei kuitenkaan ymmärretty, miten nopea ja monimutkainen muutos todella olisi.

Sipilän hallituksen ensimmäisen vuoden aikana moni sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden riskeistä on toteutunut. Venäjä on arvaamaton, ja arvaamattomuus näkyy myös Venäjän ja Suomen suhteissa ja itärajalla. Välimeren ja Lähi-idän pakolaiskriisi siirtyi hyvin nopeaa tahtia Euroopan läpi myös Pohjolaan. Pariisin ja Brysselin iskut palauttivat terrorismin eurooppalaisten mieliin.

Suomenlahden yläpuolella leijailee jatkuva vaara siitä, että toisilleen uhittelevien sotilasmahtien kohtaamisesta seuraa suuronnettomuus. Suomesta on lähtenyt merkittävä määrä vierastaistelijoita Syyriaan, äärioikeisto partioi kaduilla, ja poliittisen väkivallan uhka on monen vuosikymmenen jälkeen uudella tavalla todellinen.

Hallitus julkistaa tänään torstaina sisäisen turvallisuuden selonteon. Se on ensimmäinen laatuaan, ja myös ensimmäinen hallituksen kolmen selonteon sarjasta. Perässä tulevat selonteot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja puolustuspolitiikasta. Nato-selvitys teetettiin ulkopuolisilla arvioitsijoilla erikseen. Selontekoa seuraa vielä erikseen sisäisen turvallisuuden strategia.

Kaikki nämä asiakirjat keskustelevat keskenään ja piirtävät mitä todennäköisimmin varsin yhtenevän tilannekuvan Suomen ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta. Uhkat on tunnistettu. Toinen kysymys on, mitä johtopäätöksiä hallitus tästä nyt rakentuvasta tilannekuvasta oikein tekee.

Turvallisuusympäristö ja keskusteluilmapiiri ovat muuttuneet nopeasti ja pitkäksi aikaa. Ympäri Eurooppaa arvot kovenevat ja autoritaarisuus kasvaa. Kansalaisten arjen turvallisuus ei kuitenkaan ole sen suuremmin uhattuna kuin ennenkään. Suomalaiset luottavat yhä poliisiin ja muihin viranomaisiin. Tietyt tunnusluvut ovat kuitenkin alkaneet näyttää huolestuttavilta.

Varoittavia signaaleja voi etsiä ulko- ja turvallisuuspoliittisista uutistapahtumista mutta myös työttömyys- ja päihdetilastoista, poliisin ja hätäkeskusten vasteajoista ja selvittämättömien rikosten määrästä. Myös se, että kansalaisten epävarmuuden tunne kasvaa, on syytä ottaa tosissaan.

Tarkkoja vastauksia ongelmiin ei kerrota sisäisen turvallisuuden selonteossakaan. Selonteko piirtää yleiskuvan, se ei ole toimenpideohjelma. Hallitus on kuitenkin jo reagoinut muutokseen muun muassa uusilla turvapaikkapolitiikan linjauksilla, tiedustelulain valmistelulla ja hankkeilla, joilla nostetaan turvallisuusviranomaisten valmiutta vastata erilaisiin hybridiuhkiin.

Mahdollisissa uusissa ratkaisuissa on kyse politiikkatoimista, joihin koko Euroopan olisi syytä sitoutua. Hallituksella onkin suuri vastuu siitä, että niin uudet kuin vanhatkin Eurooppaa yhdistävät ilmiöt kytketään oikealla tavalla sisäisiin turvallisuusuhkiin.

Kytkös ei saa olla liian löysä eikä liian kireä. Jos on tarve uusiin ja pysyviin sisäistä turvallisuutta lisääviin ratkaisuihin, niiden on sovittava yhteen arvopohjamme kanssa. Esimerkkejä siitä, mitä ylimitoitettu sisäinen turvallisuus voi tarkoittaa, tarjoavat maat, jotka eivät ole turvallisia ja joissa kansalaisten elämä ei ole vapaata.

Maailman turvallisin maa edistää sisäistä turvallisuutta vaarantamatta tasa-arvoa, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat