Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ja Viron välimatkaa pitää lyhentää entisestään

Presidentti Niinistö valtiovierailu Viroon korosti maiden erittäin läheisiä suhteita, mutta turvallisuuspolitiikassa nostettiin esiin eroja eikä yhtäläisyyksiä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhden näkemyksen mukaan Suomen ja Viron ainutlaatuisen läheiset yhteydet on luotu kansalaisten kesken, hallituksista huolimatta.

Näkemys tekee ansaittua kunniaa ihmisten väliselle yhteydenpidolle Suomenlahden yli, mutta kyllä virallisillakin yhteyksillä on ollut merkitystä ja on sitä myös vastaisuudessa.

Presidentti Sauli Niinistön valtiovierailu Viroon maanantaina ja tiistaina oli tärkeää jatkoa maiden valtionpäämiesten vierailuille, jotka ovat toistuneet keskimäärin muutaman vuoden välein.

Kohtaamisista on kuitenkin jäänyt myönteisen annin oheen vaikutelma etäisyydestä henkilösuhteissa korkeimmalla poliittisella tasolla. Siltä ei vältytty kokonaan tälläkään kertaa, vaikka yhteistyö vaikutti mutkattomalta.

Sekä Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves että Niinistö tunnetaan ajoittain ärtyisästä sävystä. Sitä oli havaittavissa sekä haastatteluissa että lehdistötilaisuudessa. Ei ole yllättävää, että erot nousivat näkyviin turvallisuuspolitiikassa.

Presidentit jättivät käyttämättä tilaisuuden korostaa julkisuudessa Suomen ja Viron pitkälle yhteistä näkemystä Itämeren turvallisuustilanteesta. Ilves sen sijaan painotti Venäjän erilaista suhtautumista Viroon kuin Suomeen. Ennen vierailua pitämässään puheessa hän muistutti jälleen, että maa, ”joka ei ole idässä”, oli epäillyt Viron edellytyksiä selvitä itsenäisenä maana.

Niinistö vuorostaan vastasi Viron television haastattelussa kysymykseen Suomen mahdollisesta avusta kriisissä Virolle sanomalla, ettei kukaan tarjoa apua Suomelle.

Suorapuheisuus ja korusanojen karttaminen ovat hyvien eivätkä huonojen suhteiden merkki, ja kyse oli vastauksista toimittajien esittämiin kysymyksiin.

Virolla ja Suomella on kuitenkin myös mahdollisuuksia yhteistyöhön yhteydenpidossa Venäjään. Naton piirissä käydään keskustelua myös tavoista auttaa Suomea. Suomen tuoreessa Nato-selvityksessä korostetaan, että Baltian maiden tukeminen on Suomen oman edun mukaista.

Kyseessä olivat pienet riitasoinnut laajassa vierailuohjelmassa. On vaikea nähdä, mihin niitä tarvittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat