Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe ei ole enää ilmiselvä malli elämälle – Helsingissä on yksineläjiä enemmän kuin Kuopiossa asukkaita

Se, ettei ole ketään, kenelle kertoa päivästään tai jonka kanssa perustaa perhe, on varmasti yhtäläinen kokemus molemmille sukupuolille.

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Viime sunnuntaina tässä lehdessä (HS 15.5.) pohdittiin maalle yksin elämään unohtuneiden miesten maailmaa. Tarinan opetus oli: jo noin puolessa Suomen kunnista pitäisi tehdä jotain sille, että niissä miehiä on reippaasti enemmän kuin naisia. Toimittaja Katja Kuokkasen jutussa joutsalaisten miesten elämä ei ollut surkeaa, pikemminkin vähän haikeaa. Yksin ei ollut hyvä olla, mutta kaikkeen kenties tottuu ajan kuluessa.

Juttu on herättänyt pitkin viikkoa paljon keskustelua ja kommentteja siitä, mikseivät intressit kohtaa niin, että päästäisiin viettämään satuhäitä. Ihmeteltiin, eivätkö naiset voisi laskea vähän rimaa. Miehiä taas kannustettiin kouluttautumaan ja katselemaan maailmaa vähän laajemmin.

Monia myös enimmäkseen kiukutti vanhanaikaisen tuntuinen ajatus siitä, että jokaiselle miehelle tässä maassa vähän niin kuin kuuluisi nainen.

Asia on monimutkaisempi, eikä mikään noista typistetyistä ajatusmalleista sitä muuta. Kiinassa sukupuolijakauman epätasapainosta on tullut katastrofi, ehkä eniten siksi, että se on valtion tietoisen ja julmankin lapsipolitiikan aikaansaamaa. Meillä näin on vain käynyt.

Suomen erikoispiirteitä tässä asiassa on kaksi. Meillä on naisia vajaat satatuhatta enemmän kuin miehiä. Toinen karkeampi huomio on, että miehet jäivät asumaan yksin maalle ja vapaat naiset lähtivät asumaan yksin kaupunkeihin.

Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa sataa naista kohden on muutama mies vähemmän, Jyväskylässä ja Oulussa ollaan tasoissa.

Täällä pääkaupungissa yksin asuvia on itse asiassa enemmän kuin vaikkapa Kuopiossa asukkaita. Eikä oikeastaan yllätä, että yhden hengen helsinkiläistalouksista hyvinkin yli puolet on Tilastokeskuksen mukaan naisia. Yksin asuminen ei tietenkään aina tarkoita sitä, ettei parisuhdetta olisi. Eikä sitä, että yksin eläminen, vaikka ilman parisuhdetta, merkitsisi myös yksinäisyyttä.

Yksineläjien asema herättää huolta myös virkamiehissä. Helsingin kaupungin tietokeskus perusti viime vuonna oman nettisivuston palvelemaan yksin asuvia ja vastamaan tutkimustiedolla elämäntilanteen herättämiin kysymyksiin.

Monet naiset kokevat, että he joutuvat selittämään yksin olemistaan paljon enemmän kuin miehet. Varsinkin kun toisinaan ajatellaan, että kyllähän siellä kaupungissa valinnanvaraa on – toisin kuin vaikka niillä kolmella joutsalaismiehellä, joihin saimme tutustua.

Perhekeskeisyys ei ole enää ilmiselvä malli elämälle, mutta silti tutkimuksissa on huomattu todistustaakan usein jäävän naiselle. Koulutustason nousu ja taloudellinen itsenäisyys ovat vieneet yksin elävän naisen asemaan, jota vuoroin kadehditaan ja vuoroin edelleen omituisesti säälitään. Jokaisen elämä on kuitenkin hänen omansa, vaikka tilanne olisi tietoisten valintojen tai tahattomuuden tulosta.

Mutta se, ettei ole ketään, kenelle kertoa päivästään tai jonka kanssa perustaa perhe, on varmasti yhtäläinen kokemus molemmille sukupuolille. Usein saa lukea juttuja, joissa on kysytty, miltä tuntuu yksin eläminen tai yksinäisyys. Joistakin pahalta, toisista parhaalta tavalta elää. Sitä ei voi selittää tyhjentävästi.

Asuin itse yksin muutaman vuoden toimittuani tilastojen mukaan eli muutettuani maaseutukunnasta kaupunkiin opiskelemaan. Yksinäiseksi tunsin itseni ainakin sunnuntai-iltapäivisin, kun kaverit ulkoiluttivat poikaystäviään kävelykadulla. Nyt perheellisenä, kaupungissa, jäin miettimään, koetaanko syntymäkotikunnassani Evijärvellä yksinäisyyttä. Siellä ikäluokassani (40–49) näyttää olevan 137 miestä sataa naista kohden. Parikymppisiä miehiä eteläpohjalaisella paikkakunnalla on 140 sataa naista kohden.

Se on paljon isompi epäsuhta kuin Kiinassa, mutta en tiedä, aiheuttaako asia kunnassa huolta. Pitäisikö asialle tehdä jotain?

Suomalaiskunnissa, joissa mennään miesten osuudessa huolestuttavasti yli Kiinan tason, ei luultavasti mietitä toimenpiteitä, joilla kylään saataisiin lisää naisia kaupungeista. Niillä paikkakunnilla mietitään, mistä saadaan lisää työpaikkoja tai muuta piristystä kunnan talouteen ja toimintaan.

Kukaan ulkopuolinen ei voi luvata muuttajalle houkuttelevaa parisuhdetta. Hyvän, kiinnostavan ja myös taloudellisesti turvatun elämän edellytyksiin yksittäisen kunnan päättäjät voivat vaikuttaa huomattavasti enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat