Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko näytti viivan paikan

Kun nelisivuisen lausunnon allekirjoittajana on arkkipiispa, asian täytyy olla painavaa. Mistä sitten oli kyse?

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Kun nelisivuisen lausunnon allekirjoittajana on arkkipiispa, asian täytyy olla painavaa.

Mistä sitten oli kyse? Tietenkin siitä, kirjoitetaanko evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen!

Tämä ehkä pieneltä vaikuttava asia on hämmentänyt kieli-ihmisiä ainakin vuodesta 1986. Silloin suomen kielen lautakunta suositti yhdysmerkitöntä muotoa, vaikka kirkolla oli pitkät perinteet muodon evankelis-luterilainen käytössä.

Evankelisluterilainen-muotoon päädyttiin, koska yhdyssanan osien ei katsottu olevan samanarvoisia niin kuin vaikkapa parturi-kampaamossa vaan toisen osan arvioitiin määrittävän toista.

Päätös palasi yllättäen suomen kielen lautakunnan pöydälle 30 vuotta myöhemmin. Yksityishenkilö oli kysynyt ratkaisun perusteita Kotimaisten kielten keskuksen Kielitoimistosta, joka kiikutti kysymyksen takaisin lautakuntaan.

Vuoden 1986 linjausta ei suinkaan tehty ilman tarkkaa pohdintaa, mutta silloin ei kysytty kirkolta, mihin sen oma kirjoitusasu perustuu. Nyt kysyttiin.

Kielitoimisto odotti vain tiivistä sähköpostivastausta. Yllätys olikin suuri, kun posti toi Kirkkohallituksen täysistunnon hyväksymän pitkän selvityksen.

Kirkko oli selvästi ottanut asian vakavasti – ja kaiketi jopa luullut, että Kielitoimisto yrittää suostutella sitä nimenmuutokseen. Yhdysmerkkiä perusteltiin paitsi historialla myös muiden kielten vastaavalla käytännöllä ja sillä, että muutos teettäisi kohtuuttomasti työtä esimerkiksi lakitekstien rukkaamisessa.

Asiasta ilmestyi myös lehdistötiedote, jonka otsikko oli ”Evankelis-luterilainen kirkko ei muuta nimensä kirjoitusasua”.

Vaikka kirkko ei tuominnut yleiskielen suositusta, suomen kielen lautakuntakin oli pannut merkille kirjoitusasun horjumisen vuosien varrella.

Normitietoiset kirjoittajat ovat kenties noudattaneet suositusta, mutta valtaosa ihmisistä tuntuu olleen autuaan tietämättömiä muusta kuin kirkon antamasta mallista. Lisäksi on semanttisesti monitulkintaista, missä suhteessa evankelinen ja luterilainen ovat yhdyssanassa.

Lautakunnan uusi linjaus noudattelee samaa suuntausta kuin moni viime vuosien päätös: evankelisluterilainen käy yhä, mutta nyt yleiskielessä voi kirjoittaa myös evankelis-luterilainen.

Koska lehden ei kannata käyttää nimestä kahta eri asua, HS alkaa suosia kirkon käyttämää muotoa. Niin olkoon!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat