Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemianteollisuus aukaisi tietä muille

Erityisen tervetullut kemian neuvottelutulos oli maan hallitukselle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:ta ja sen puheenjohtajaa Marko Piiraista on houkuteltu tavalla tai toisella kilpailukykysopimuksen tueksi, tähän asti turhaan.
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:ta ja sen puheenjohtajaa Marko Piiraista on houkuteltu tavalla tai toisella kilpailukykysopimuksen tueksi, tähän asti turhaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kemianteollisuus ja SAK:lainen Teollisuusalojen ammattiliitto Team ilmoittivat keskiviikkona päässeensä neuvottelutulokseen kilpailukykysopimuksen soveltamisesta. Sopimus koskee noin 12 000:ta työntekijää muun muassa öljy-, muovi- ja kemianteollisuudessa. Liittojen hallitukset siunaavat vielä ratkaisun toukokuun loppuun mennessä.

Kemianteollisuudesta odotettiin tämänkertaisen kierroksen päänavaajaa, perinteisten teknologiateollisuuden tai metsäteollisuuden sijasta. Metalliliitolla osuu liittokokous kilpailukykysopimuksen kannalta huonoon aikaan, toukokuun lopulle. Liiton uusi valtuusto pystyy hyväksymään sopimuksen vasta kesäkuun puolella.

Metsäteollisuudessa neuvottelut Paperiliiton kanssa etenevät, mutta työnantajalla on vaatimus, että myös auto- ja kuljetusalan AKT pitää saada mukaan tavalla tai toisella. Metsäteollisuus äänesti Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksessa kilpailukykysopimuksen hyväksymistä vastaan. AKT:tä on moni muukin toimija maanitellut sopimukseen mukaan, mutta turhaan.

Metsäteollisuus ja Puuliitto ehtivät kuitenkin ensin. Ne ilmoittivat alkuviikosta saaneensa neuvottelutuloksen aikaan. Sopimus koskee kuitenkin vain runsasta 3 000:ta työntekijää, muun muassa metsureita. Tarvittiin suuri teollisuusliitto näyttämään esimerkkiä muille.

Neuvottelujen takaraja, toukokuun loppu, lähestyy. Siihen mennessä eri alojen neuvotteluissa ei yritetä saada sopimusta hyväksytyksi päättävissä elimissä. Riittää, että liitoilla on neuvottelutulos, jonka hyväksymistä neuvottelijat suosittelevat päättäville hallintoelimilleen.

Kemian alan neuvottelutulos on ensimmäisiä hyviä uutisia kilpailukykysopimuksen soveltamisesta. Tähän asti on julistettu reunaehtoja puolin ja toisin.

Erityisen tervetullut Kemianteollisuuden sopimus oli maan hallitukselle. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kiiruhtikin onnittelemaan neuvottelijoita. Hallituksen koko talouspolitiikka lepää sen varassa, että kilpailukykysopimus syntyy ja vieläpä riittävän kattavana.

Voisi olettaa, että kemian neuvottelutuloksen jälkeen samanlaisia ilmoituksia alkaisi putoilla muiltakin aloilta. Ruuhkaa on odotettavissa ensi viikon lopulla ja touko–kesäkuun vaihteessa.

Lähes kaikilla aloilla neuvottelut kiteytyvät kahteen kysymykseen: millä tavalla vuosityöaikaa pidennetään sovitut 24 tuntia ja millainen kriisilauseke sopimukseen kirjataan? Kriisilausekkeella varaudutaan poikkeustoimiin työsuhteissa vaihtoehtona irtisanomisille.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK näyttää ohjeistaneen liittoja, että työaikaa pitää pidentää kokonaisina työpäivinä. Päivittäisen työajan pidentäminen ei tunnu kelpaavan työnantajille millään alalla.

Kemianteollisuudessa työajan pidentäminen sovitaan yrityksissä. Puuliitto puolestaan luopui kolmesta pekkaspäivästä. Yrityskohtainen sopiminen on tätä aikaa ja antaa mahdollisuuden kullekin yritykselle räätälöityihin ratkaisuihin.

Pekkaspäivien vähentäminen on taas loogista sen vuoksi, että pekkasvapaat tulivat aikoinaan työmarkkinamaailmaan lyhentämään lähinnä teollisuuden työntekijöiden vuosittaista työaikaa. Luontevaa olisi, että työajan pidentämisen tavasta sovittaisiin alakohtaisesti, kullekin alalle parhaiten sopivalla tavalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat