Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia-nimen myynti ei ollut riski, ostaminen ehkä on

Nokian maineluisu on yksi jyrkimmistä viime vuosina.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailmalla on esimerkkejä pudonneista brändeistä, tavaramerkeistä, joiden ympärille oli kertynyt hyvä maine ja tunnettuus – ja jotka tämän etunsa syystä tai syyttä kadottivat.

Esimerkiksi Citi ja Goldman Sachs saivat kylkeensä vaikeasti puhdistettavan tahran Yhdysvaltain pankkikriisin aikana. Yksi todella pahan maineluisun kokeneista yhtiöistä on suomalainen Nokia.

Maineluisun merkitys on pienempi, kun kauppaa käydään yritysten kesken – kuten Nokian verkkoyhtiö tekee. Kuluttajamarkkinoilla maineen menettää paljon helpommin kuin sen saa takaisin.

Kun Volkswagen joutui päästöskandaalin kouriin Yhdysvalloissa, yhtiö oli heti valmis maksamaan korvauksia kuluttajille. Ainoa syy ei ollut joukkokanteiden pelko vaan brändin tuhoutumisen uhka juuri, kun yhtiö oli yrittämässä massiivista maihinnousua Yhdysvaltoihin.

Brändin ydin on luottamus, lupaus kuluttajalle. Kuluttaja pystyy merkin perusteella asemoimaan mielessään sen, mitä on tarjolla. Nokian matkapuhelimien brändi oli yhtiön kulta-aikana vahva.

Kun yhtiön uudistuminen pysähtyi, muut valmistajat menivät ohi ja alkoivat tarjota parempaa. Niiden nousu imi mukaansa ohjelmistojen ja laitteiden valmistajia. Nokia ei ollut enää aallonharjalla. Nokian brändi mureni.

On ymmärrettävää, että Nokia myy HMD-yhtiölle oikeuden valmistaa Nokia-nimisiä puhelimia ja tabletteja. Raha on rahaa, ja jos HMD epäonnistuu, se ei iske verkkoyhtiöön. Uudella valmistajalla on kuitenkin edessään ylämäki, jonka päälle voi yrittää useaa reittiä pitkin.

Yhtiö voi yrittää tarjota jotain, joka muuttaa pelin täydellisesti. Applekin oli tuhonnut 1990-luvun alussa maineensa. Steve Jobs muutti kertaheitolla tarjonnan ja markkinoinnin. Apple aloitti alusta. Nyt se on maailman arvokkain brändi.

HMD:llä tuskin on tarjota jotain ihan mullistavaa. Mutta mainealamäki ei ole aina yhtä jyrkkä kaikkialla. Kiinassa myytävät kiinalaiset autot ovat iso bisnes valmistajilleen, vaikka mainetta ei ole edes menettäväksi asti lännessä. Nokia ei koskaan menettänyt mainettaan kehitysmaissa. Tällä tiellä ei ylämäkeä ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat