Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos Stubb voittaakin?

Voitto on epätodennäköinen, mutta siihenkin on syytä varautua.

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Tutun hokeman mukaan kokoomuksessa ei haasteta istuvaa puheenjohtajaa.

No nyt kun se on tehty, se on tehty viimeisen päälle. Alexander Stubbin on haastanut Petteri Orpo, jonka Stubb itse on nostanut ministeriksi.

Kaiken lisäksi Orpon taakse on asettunut selvä pääjoukko kokoomuksen kansanedustajista. Stubbia tukee vain muutama kansanedustaja. Ilmeisesti aika moni ryhmässä laskee, että Orpo voittaa.

Mutta entä jos Stubb voittaa? Kuinka pahasti haavoilla puolue sen jälkeen on – ja ennen kaikkea, miten Stubb aikoo puolueen eheyttää? Stubbilla on tukijansa, mutta on myös niitä, jotka eivät voi sietää hänen tyyliään. Ja tyylistä tässä ennen kaikkea on kysymys.

Jopa Stubbin kovaäänisimmät arvostelijat – vaikkapa Jan Vapaavuori – myöntävät, että Stubbin linja on oikea. Eikä samassa hallituksessa istuva Orpo voi kovin vastakkaista linjaa edes edustaa. Vikaa on ennen kaikkea henkilössä. Stubbin tapaan johtaa ei olla tyytyväisiä.

Stubb on keskittänyt kaiken tarmonsa kisan voittamiseen. Hän aikoo soittaa satamäärin kokoomuskenttää läpi, kampanjoida ja puuhata.

Mutta onko hän ajatellut, mitä hän tekee mahdollisen voiton jälkeen? Miten hän saa Orpon tukijat, ehkä jo kaksi vuotta kaunaa hampaankoloon keränneet ihmiset taakseen?

Kaksi vuotta sitten Stubb kampanjoi puheenjohtajakisassa nimenomaan uudella, avoimemmalla tavalla johtaa.

Tätä ”modernia” johtamistapaa hän aikoo myös jatkaa.

Jonkin on kuitenkin muututtava, jos Stubb aikoo yhdistää kokoomuksen omaksi joukkueekseen.

Muutokset tietysti edellyttävät virheiden tunnistamista, eikä Stubb ole välttämättä vahvimmillaan omien virheidensä paikantamisessa.

Sen Stubb sentään myöntää virheekseen, että on nostattanut kokoomuslaisissa turhankin suuria odotuksia. Esimerkiksi paikallisesta sopimisesta odotettiin isoa mullistusta, mutta saatiinkin kirjaus, että työmarkkinajärjestöt sopivat siitä tykönään. Odotettu pelastusrengas tussahti ennen kuin sitä ehdittiin heittää.

Odotusten alentaminen tuskin riittää muutokseksi. Stubbilta odotetaan isompia korjausliikkeitä ja syvää luottamuksen palauttamista.

Näitä Stubbin on syytä pohtia ennen kuin on kukkapuska käsissä. Voitto on epätodennäköinen, mutta siihenkin on syytä varautua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat