Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus tarvitsee terveyden tasa-arvoa

Järjestelmää tulisi arvioida terveyspoliittisin eikä ideologisin perustein. Laadukkaiden palveluiden pitäisi olla kaikkien saatavilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Historiallisen mittava sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamistyö on ottanut loikan kohti tuntematonta kuluvan kevään aikana. Vuodesta 2019 lähtien palvelut on Juha Sipilän (kesk) hallituksen linjauksen mukaan tarkoitus tuoda markkinaehtoisen kilpailun piirin ja palveluiden tuottajat on yhtiöitettävä.

Sote-uudistuksen tavoitteeksi on kirjattu yhdenvertaisten ja laadukkaiden palveluiden tarjoaminen koko maassa kustannustehokkaasti samalla eriarvoisuutta vähentäen. Nykyisten kaavailujen valossa on kuitenkin epäselvää, missä määrin nyt suunniteltu uudistus tulee edistämään sille asetettuja tavoitteita.

Suomessa on OECD:n mukaan yksi länsimaiden epätasa-arvoisimmista perusterveydenhuollon palvelujärjestelmistä. Lähtötilanne on siis poikkeuksellisen huono.

Hallituksen sote-ratkaisuun liittyy väistämättä monimutkaisia sopimusjärjestelyitä sekä kasvavia markkinointi- ja hallintokuluja. Ne eivät edistä terveyttä eivätkä hillitse kustannuksia. Epäselvää on myös, miten estetään ”kermankuorinta” – se, että palveluntuottajat keskittyvät helppohoitoisiin ja perusterveisiin kansalaisiin moniongelmaisten ja sairaiden kustannuksella.

Sote-uudistus on erittäin mittava, ja sen edetessä peruutusaskelia on vaikea ottaa. Uudistuksen vaikutuksia tulisikin arvioida terveyspoliittisin eikä ideologisin perustein. Tällöin keskiössä on sen arvioiminen, millainen järjestämismalli parhaiten tuottaa aitoa terveyshyötyä sekä edistää laadukkaiden palveluiden yhdenvertaista saatavuutta.

Kansainvälisesti on hyvin tiedossa, että markkinamekanismit toimivat huonosti terveyspalveluissa. Terveys ei ole koskaan tavanomaiseen kulutustavaraan rinnastettavissa oleva hyödyke. Markkinaehtoistumiseen kytkeytyy merkittäviä riskejä, kuten kustannusten hallitsematon kasvu, kollektiivisen hoitovastuun hämärtyminen ja epätasa-arvon lisääntyminen.

Yhdysvalloissa markkinamekanismin varaan rakentuva terveydenhuolto on muodostunut yhdeksi maailman kalleimmista ja tehottomimmista järjestelmistä. Toisaalta naapurimaan Kanadan terveydenhuoltojärjestelmää pidetään poikkeuksellisen tasa-arvoisena.

Kanadassa terveyspalvelut ovat yksityisesti tuotettuja mutta julkisesti rahoitettuja. Toisaalta yksityiset palveluntuottajat eivät saa tarjota ohituskaistaa terveydenhuollon palveluihin, jotka ovat julkisen rahoitusvastuun piirissä.

Kanadassa asiakasmaksuja ei ole, ja terveyspalveluiden käyttäjät ovat samalla viivalla hammashoitoa lukuun ottamatta. Perhelääkäreihin perustuvaan malliin on säädetty hyvin merkittäviä rajoituksia.

Käytännössä Kanadan julkisesti rahoitettuja palveluita ei ole luvallista ostaa markkinoilta omarahoitteisesti. Luvallista ei ole myöskään yksityisten vakuutusten myyminen julkisen korvausjärjestelmän piirissä oleviin palveluihin.

Kanadan terveydenhuolto on vain yksi esimerkki, mutta se antaa mallin järjestelystä, jossa kaikilla kansalaisilla varallisuudesta riippumatta on vahva kannustin julkisen järjestelmän toimivuuden takaamiseksi.

Suomessa maksukykyiselle väestölle on jo tarjolla lähes maksimaalinen valinnanvapaus. Yksityisiä terveyspalveluita on mahdollista ostaa vapaasti ja osin myös yhteiskunnan tukemana Kela-korvauksen avulla.

Sipilän hallituksen linjaukset viittaavat siihen, että yksityisten vakuutusten tuoma ohituskaista on tarkoitus säilyttää ja sallia omarahoitteiset terveyspalvelut ilman nykymuotoista Kela-korvausta. Varakkaiden ottamien yksityisten terveysvakuutusten määrä todennäköisesti kasvaisi tämän seurauksena. Uudistajien tulisi pohtia, miten estetään terveydenhuollon selvempi eriytyminen ja sairaille kohdentuvat asiakasmaksujen korotukset.

Sote-uudistuksen pitäisi pyrkiä ensisijaisesti suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän tuottaman epätasa-arvoisuuden kaventamiseen sekä hoitoon pääsyn nopeuttamiseen nimenomaan eniten sairastavissa sosioekonomisissa ryhmissä.

Kevään 2015 eduskuntavaalien alla suomalaiset puolueet eivät pitäneet sote-uudistukseen liittyviä markkinaehtoisia uudistustavoitteita laajasti esillä. Tämä antaa aihetta kysyä, onko nyt ehdotetussa laajuudessa toteutettavalla terveydenhuollon markkinaehtoistamisella kansalaisten aito ja demokraattisesti ilmaistu laaja tuki.

Juha Mikkonen

Kirjoittaja on väitöskirjatutkija Yorkin yliopiston terveyspolitiikan ja -hallinnon laitoksella Kanadassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat