Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perusvapaudet hyllylle

Ranskan poikkeustilasta katosi jo poikkeuksellisuus.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskan hallitus on ajautunut suuriin vaikeuksiin yrittäessään pitää yllä demokratiaan kuuluvia toimintatapoja ja hoitaessaan maan talouteen sekä turvallisuuteen liittyviä välittömiä uhkia yhtä aikaa.

Kun työelämää uudistavia lakeja vastustettiin, hallitus ohitti parlamentin perustuslain poikkeuspykälällä ja sääti lain omin päin. Torstaina senaatti hyväksyi sen, että Ranskan kohotettu valmiustila jatkuu. Valmiustila alkoi marraskuussa, kun Isis teki tuhoisat iskunsa Pariisissa.

Valmiustilan käsite otettiin Ranskan lakeihin Algerian sodan aikoihin. Lähtökohta on ollut se, että poikkeusjärjestely on voimassa vain lyhyen aikaa. Nyt viranomaisten valvonta- ja pidätysoikeuksia lisäävä sekä kansalaisten liikkumis- ja kokoontumisoikeutta rajoittava järjestelmä venyy uusimman, kolmannen pidennyksensä jälkeen jo kahdeksan kuukauden mittaiseksi.

Pidennyksen vastustajat ovat jääneet alakynteen – Pariisista Kairoa kohti lentäneen lentokoneen katoaminen lisäsi epävarmuutta, ja tulevat jalkapallon Euroopan mestaruuskisat sekä pyöräilyn Tour de France kasvattavat uusien iskujen uhkaa. Uhka demokratialle on kansalaisten mielissä jäänyt taka-alalle ja teoreettiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat