Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelosoluen vapauttaminen voi olla kallis kenttäkoe

Nelosolut sekä samanvahvuiset lonkerot ja limuviinat tulevat ruokakauppoihin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus muuttaa esitystään alkoholilain kokonaisuudistukseksi. Tämä selvisi torstaina, kun keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi kahden kolmasosan enemmistöllä hallituspuolueiden välillä sorvatun kompromissiesityksen.

Tulevaisuudessa ruokakaupoissa ja kioskeissa myytävän alkoholin enimmäisprosentti nousee 4,7:stä 5,5:een. Käytännössä se tarkoittaa, että keskioluen rinnalle ruokakauppoihin tulevat nelosolut ja samanvahvuiset lonkerot sekä niin sanotut limuviinat. Muutos tulee voimaan aikaisintaan ensi vuoden alusta.

Kokoomus ja perussuomalaiset olisivat olleet valmiit vapauttamaan kaupan myyntiin vielä vahvemmat, 8,5 prosentin tai jopa 15 prosentin vahvuiset alkoholijuomat. 15 prosentin raja olisi tarkoittanut viinin tuloa ruokakauppoihin.

Hallituspuolueiden sopu yllätti monet. Sitä perusteltiin normien purkamisella, suomalaisen panimoteollisuuden edulla ja alkoholikulttuurin toivotulla muutoksella kohtuutta suosivaan suuntaan.

Terveyteen, sosiaalikysymyksiin ja arjen turvallisuuteen perehtyneet asiantuntijat ovat tähän mennessä saaneet poliitikot ajoittain ehdottamaan jopa keskioluen laimentamista. Alkoholin kulutusta on hillitty hintaan ja saatavuuteen vaikuttamalla. Nyt suunta kääntyi kerralla.

Taloudellisten vaikutusten arvioinnissa on monta muuttujaa. Alkon myynti todennäköisesti laskee, mikä pienentää Alkon tuloutusta valtiolle. Vastaavasti matkustajatuonti Virosta voi vähentyä, jolloin veroja kertyy Suomeen. Suurimmat vaikutukset ovat kuitenkin epäsuoria.

Nelosolut todennäköisesti korvaa jossain määrin keskioluen. Se riippuu kolmos- ja nelosoluen hintaerosta. Alkoholin suurkuluttajat ovat kyllä taitavia laskemaan, mistä saavat eniten vastinetta rahoilleen.

Samalla kun nelosolut syrjäyttää kolmosolutta kuluttajien valikoimassa, kasvaa alkoholin kokonaiskulutus. Sillä on taas kielteisiä vaikutuksia kansanterveyden tasolla. Alkoholin haitat maksavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan useita miljardeja euroja vuosittain.

Vertailun vuoksi: koko sote-uudistuksen säästöiksi joskus tulevaisuudessa on toivottu jopa kolmea miljardia vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat