Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkien vuoro anoa hattu kädessä

Pankit saattavat jäädä kasvottomiksi rahoitusjärjestelmän taustavoimiksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Yrityskentän vanhat toimijat ovat käyttäneet hitaan talouskasvun ja huonon kannattavuuden aikaa toimintojensa trimmaamiseen. Kun tulosta ei ole saatu liikevaihdon kasvun kautta nousemaan, on keskitytty säästöihin. Seuraavaksi mullistunee rahoituksen vanhojen toimijoiden maailma.

Pankit tekivät tämän taantumajakson aikana hyvää tulosta pitkään senkin jälkeen, kun muissa yrityksissä kannattavuus laski vesirajalle tai jopa sen alle.

Nyt ala elää murrosta. Raha on muuttunut bulkkituotteeksi pankeille. Euroopan keskuspankin negatiiviseksi laskemat ohjauskorot vaikuttavat. On yhä vaikeampaa tehdä voittoa otto- ja antolainauksen välisellä erolla.

Tämän vuoden puolella pankkien tuloksissa on jo näkynyt rahoituskatteen kutistumisen merkitys. Murros näkyy myös siten, että pankkien osakekurssit ovat laskeneet, kun sijoittajien mielestä tulevaisuuden tuotot ovat alalla kituliaita.

Lisää painetta tulee uudenlaisesta kilpailusta ja kuluttajien käyttäytymisestä. Maksamisen käsite muuttuu. Yhä useampia tuotteita ja palveluita voidaan tulevaisuudessa ostaa ilman maksamistapahtumaa. Tulet, saat palvelun tai tuotteen, menet ja maksu meni heti tililtäsi. Ei kassaa, ei kortinlukulaitetta, ei numeroiden näppäilyä. Jossain vain rekisteröidään valintasi ja poistumisesi. Näinhän on jo monissa nettipalveluissa.

Reaaliaikainen ja automaattinen rahan siirtely pakottaa pankit trimmaamaan itsestään ketterämpiä. Seuraus tästä on, että pankit näyttävät yhtä aikaa vähentävän väkeään ja käyttävän valtavia summia toimintojensa kehittämiseen.

Fyysinen läsnäolo on vaihdettava kattavampaan henkiseen läsnäoloon ja automatisointiin: pankin olisi tiedettävä reaaliaikaisesti, mitä ostat, mitä siitä maksat, ja pankin olisi osattava siirtää korvaus saman tien oikeaan paikkaan. Pankkien verkkopankit ovat jääneet ajastaan jälkeen ja pikasiirrotkaan eivät onnistu.

Yhä kauemmas jää aika, jolloin pankeilla oli kuntien parhaat liikepaikat ja marmoripalatsit kasvukaupungeissa. Laina- ja tiliasioita hoidettiin hitaasti ja hattu kädessä.

Maksamisen muuttuessa pankit kohtaavat uudenlaisen kilpailun. Monella kuluttajalla on jo taskussaan mukanaan sellainen rahansiirtelykone, joka ei ole pankin hallinnassa, joka voi rekisteröidä kuluttajan reaaliaikaisen toiminnan ja jolla rahan reaaliaikainenkin siirtely on mahdollista. Kehitys on jo oraalla.

Kilpailijoiksi nousevat esimerkiksi matkapuhelinten ja niihin maksamisen ohjelmistoja valmistavat. Niille tasataan tiekin valmiiksi.

EU:n maksupalveludirektiivin mukaan pankkien on päästettävä kilpailijat itsensä ja asiakaan väliseen tilaan. Kilpailijoiden olisi voitava tarjota palveluitaan tukeutuen pankkien tarjoamiin palveluihin, esimerkiksi pankkitileihin. Esimerkiksi Apple ottaisi matkapuhelimen käyttäjältä tilitiedot ja sen jälkeen liikuttelisi rahaa ja veloittaisi tililtä.

Pankit katoaisivat kasvottomiksi järjestelmän pohjan tarjoajiksi. Kilpailijat kulkisivat kevyesti kukasta kukkaan, ja pankit pitäisivät yllä vakavaraisuutta ja talletussuojaa.

Samalla pankeilta katoaisi asiakaskokemus. Tämä tarkoittaisi sitä, että pankeilta katoaisi neuvotteluylivoima. Vastassa ei olisikaan yksittäisiä asiakkaita vaan suuri toimija, joka voi sanella ehtoja, joilla pankit saavat toimia niiden kanssa. Matkaa teollisuutta ohjanneesta, ylimielisestä ja pysähtyneestä pankkimaailmasta tulevaisuuden nöyrään ja elintilasta taistelevaan pankkimaailmaan on vain 25 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat