Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotouttaminen jäi heikoksi lenkiksi

Oleskeluluvan saaneille ei saada vapaaehtoisuuteen perustuen riittävästi kuntapaikkoja. Hallitus ei kuitenkaan saa päätettyä, miten kuntia pitäisi kannustaa vastaaottamaan tulijoita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu muutti Suomessa monta asiaa viime vuonna, mutta tänä vuonna Suomi ja EU ovat muuttaneet turvapaikanhakijatilannetta omilla toimillaan.
Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu muutti Suomessa monta asiaa viime vuonna, mutta tänä vuonna Suomi ja EU ovat muuttaneet turvapaikanhakijatilannetta omilla toimillaan. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viime vuosi muutti dramaattisesti turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa. Nyt uusien turvapaikanhakijoiden tulo on lähes pysähtynyt – paitsi EU:n Turkki-sopimuksen vuoksi myös siksi, että maa toisensa perään tulijoiden reitillä on sulkenut sisärajansa.

Tilanne ei kuitenkaan ole pysähtynyt, vaan se on mitä herkimmässä vaiheessa. Turkki saattaa irtaantua EU:n kanssa tekemästään sopimuksesta, ja Eurooppaan on jo löytynyt uusia reittejä.

Suomi on tähän asti toiminut omissa turvapaikkapolitiikan linjauksissaan määrätietoisesti. Nyt ilmassa on kuitenkin merkkejä siitä, ettei sama tahti jatku. Keskeisin ongelma on, että myönteisen oleskeluluvan saaneet pitäisi saada vastaanottokeskuksista kuntiin ja kielteisen päätöksen saaneet palautettua lähtömaihinsa.

Viranomaiset ovat vähitellen alkaneet arvioida aiempaa pienemmäksi niiden turvapaikanhakijoiden määrän, jotka lopulta jäävät Suomeen. Yksi etappi on alkusyksystä, sillä Maahanmuuttovirasto arvioi saavansa tuolloin käsiteltyä kaikki viime vuoden aikana jätetyt turvapaikkahakemukset.

On arvioitu, että turvapaikan saa kolmannes hakijoista. Laskemissa lähdetään yhä siitä, että oleskelulupia myönnetään noin 10 000. Määrä saattaa kuitenkin pienentyä. Esimerkiksi irakilaisista varsin huomattava osa on päättänyt keskeyttää turvapaikkaprosessin ja palata Irakiin. Eniten myönteisten päätösten määrään voivat kuitenkin vaikuttaa Maahanmuuttoviraston tällä viikolla julkistamat uudet maalinjaukset.

Suomi katsoo nyt, että ne, jotka eivät pysty osoittamaan henkilökohtaisen vainon uhkaa, voivat palata turvallisesti Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan. Uusi linjaus saattaa lisätä kielteisten päätösten määrää. Arvio on voimassa puoli vuotta, ja siihen on monta syytä suhtautua kriittisesti. Toki myös se, että Suomen ja Ruotsin maa-arviot poikkeaisivat toisistaan, herättäisi kysymyksiä.

Enää ei myöskään myönnetä oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella.

Maahanmuuttoviranomaiset ovat myös päivittäneet käsitystään perheenyhdistämisten määrästä. Syksyllä arvioitiin, että myönteisen oleskeluluvan saanut toisi Suomeen kolme perheenjäsentä. Nyt arvio on lähempänä yhtä – mikä saa kysymään, miten hallitus päätyi perheenyhdistämisen ehtojen kiristämiseen.

Turvapaikkapäätöksiä tehdään nyt nopeammin kuin oleskeluluvan saaville löytyy kotikunta. Vapaaehtoisuuteen perustuen kuntapaikkoja ei selvästikään saada riittävästi eikä tasaisesti ympäri Suomea. Hallitus ei kuitenkaan saa päätettyä, miten kuntia pitäisi kannustaa. Kunnille vastaanotosta maksettava kuntakorvaus voi näyttää hukkaan heitetyltä rahalta, sillä tulijat muuttavat työn ja opiskelun perässä varsinkin pääkaupunkiseudulle.

Jumittamaan jäänyt kuntapaikkaongelma kertoo, että hallituksen kotouttamispolitiikasta puuttuu puhti ja pitkäjänteisyys. Ratkaisuja olisi nyt löydyttävä. Olisi lyhytnäköistä pitää kotouttamistarpeita tilapäisinä. Jos työllistämistoimiin ei löydy yhdestä taskusta rahaa, on sitä löydyttävä toisesta sosiaaliturvaan.

Hallitus ei voi vältellä vastuuta saattaa oleskeluluvan saaneet nopeasti kuntiin, koulutukseen ja ensimmäiseen työpaikkaan. Ei voi tuudittautua siihen, että aika korjaisi ongelmat ja tulijat voitaisiin vain säilöä muutamiksi vuosiksi vastaanottokeskuksiin.

On selvää, että Eurooppa on suuren muuttoliikkeen kohteena pitkään ja esimerkiksi Turkki ja Venäjä yrittävät käyttää tätä tilannetta poliittisesti hyväkseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat