Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton ja EU:n yhteistyö antaa Suomelle lisätilaa

Suomen ja Ruotsin osallistuminen Naton neuvoston kokoukseen oli poliittinen signaali, ja myös mahdollisuus edistää Naton ja EU:n yhteistyötä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen ja Ruotsin ulkoministereiden osallistuminen Naton neuvoston kokoukseen perjantaina oli poliittinen signaali puolustusyhteistyön merkityksestä. Istunnon teemana oli Naton ja EU:n yhteistyö, mutta laajempi signaali todennäköisesti osattiin lukea myös Moskovassa.

Natoon kuulumattomina maina Ruotsille ja Suomelle ei tarjota Naton turvallisuustakuita, eivätkä ne myökään pyydä niitä. Säännöt ovat selvät kaikille.

Sen sijaan poliittiset signaalit, kuten puolustusyhteistyö, vierailut ja harjoitukset kertovat, että kahden pohjoismaisen kumppanin turvallisuudella on merkitystä Natolle ja myös Yhdysvalloille, jonka varassa Naton uskottavuus lepää. Suhde ei ole yksipuolinen.

Perjantaiseen istuntoon osallistui Naton ulkopuolelta Ruotsin ja Suomen ulkoministereiden lisäksi myös EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini. Hän on vakiovieras Nato-kokouksissa, aivan kuten Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on EU:n kokouksissa.

Säännöllisestä yhteydenpidosta huolimatta Naton ja EU:n yhteistyö on pitkään polkenut paikallaan. Esteinä ovat olleet Nato-maa Turkki ja EU:n jäsen Kypros. Kummatkin maat asettavat omissa järjestöissään omia ehtojaan, jotka estävät yksimielisyyttä vaativat päätökset Naton ja EU:n yhteistyön syventämisestä.

Vielä jokin aika sitten pääsy osallistumaan Naton neuvoston EU-keskusteluun olisi ollut lähinnä kohteliaisuus vailla todellista poliittista sisältöä.

Uudet kriisit pakottavat Euroopan merkittävimmät yhteiset rakenteet, EU:n ja Naton, hakeutumaan yhteistyöhön uudella tavalla. Ruotsille ja Suomelle tarjoutuu merkittäviä mahdollisuuksia sillä edellytyksellä, että maat itse ovat aloitteellisia.

Yhteistyö on jo edennyt kyberturvallisuudessa, ja Nato monitoroi pakolaiskriisiä EU:n tukena Kreikan ja Turkin välisillä merialueilla. Askelet ovat kuitenkin vielä pieniä ja esteet suuria.

Tavoite on, että heinäkuussa Naton huippukokouksessa allekirjoitetaan hallitusten julistus yhteistyöstä, joka kattaisi humanitaaristen kriisien lisäksi niin sanotun hybridisodan uhkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat