Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiitos päiväkodille lasteni kasvatuksesta

Päiväkodin työntekijät kuulevat harvoin kiitosta, vaikka aihetta olisi paljon, kirjoittaa Anu Ubaud kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Jokakeväinen pohdinta lapsiperheissä: mitä viedä kevätjuhlaan lapsen hoitajille ja lastentarhanopettajille lahjaksi?

Perheessäni tämä vuosi on erityinen. Kuopuskin lähtee lähipäiväkodista lähikouluun. Olemme taapertaneet samaan espoolaiseen kunnalliseen päiväkotiin monta vuotta. Ensin kahden, sitten yhden lapsen kanssa. Mikä olisi riittävä kiitos hoitajille kaikista näistä vuosista?

Keskustelu päivähoidosta on useimmiten kauhistelua ja syyttelyä: pienen lapsen ei kuuluisi olla hoidossa, lapsi jää vaille riittävää huomiota, päiväkodit eivät ole kodinomaisia, ruoka on vääränlaista.

Kiitosta ei yleensä kuulu, vaikka siihen olisi paljon aihetta. Päiväkodin paras puoli on, ettei se ole kodinomainen. Kaikki arvokkaimmat opit lapsille tulevat juuri siksi, että päiväkoti on päiväkoti eikä koti.

Päiväkodissa lapset kohtaavat paljon enemmän eritaustaisia lapsia ja aikuisia kuin mitä perheen sosiaalinen piiri tarjoaisi. Erilaisuudesta tulee tavallinen ja itsestään selvä osa arkea. Lapset oppivat ryhmän pelisääntöjä ja sen, mitä merkitystä omalla käytöksellä on ryhmän ja erilaisten ihmisten kannalta.

Päiväkodissa lapsi oppii, että minä olen hyvä ja pärjään juuri tällaisena kaikkialla. Meillä samaan päiväkotiin ovat menneet ilolla sekä arka ja kiltti esikoinen että herkästi tulistuva ja itsepäinen kuopus. Syy on se, että laadukkaassa päivähoidossa erilaiset lapset otetaan yksilöllisesti huomioon.

Tämän kaltaiset opit ovat elämän kannalta merkittäviä.

Henkilökunta on aidosti lasten ja perheiden puolella. He kertovat, miten mitäkin kasvuvaihetta kannattaa tukea, ja huomaavat, jos lapsi oireilee esimerkiksi perheen kiireiden, avioeron, kiusaamisen tai omien pelkojen vuoksi. He kysyvät, mitä kuuluu, kun vanhempi näyttää kolmatta päivää unettomalta tai unohtaa kurahousut jo toista viikkoa.

Vanhempien ja omahoitajien kesken pidetyissä vasu-keskusteluissa olen miettinyt joka kerta, että nämä ihmiset tuntevat lapseni tismalleen yhtä hyvin kuin minä. Eikä ihme, sillä näiden vuosien aikana hoitajat ja lastentarhanopettajat ovat tehneet puolet lasteni kasvatustyöstä. He ovat meidän vanhempien kasvatuskumppaneita, joiden kanssa lapset viettävät merkittävän osan arkipäivistään.

Kiitos, päiväkoti. Voisipa teille hoitajille ja lastentarhanopettajille antaa tuntuvan palkankorotuksen lahjaksi kevätjuhlassa.

Tarkennus kello 11.53: Ensimmäiseen ja viimeiseen lauseeseen lisätty maininta lastentarhanopettajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat