Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusjärjestöstä tulikin vain riitaa

SAK:n ja STTK:n liittojen kaavailema yhteinen keskusjärjestö on käytännössä kuopattu.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vielä viime syksynä Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari ajoi liittoaan uuden keskusjärjestön jäseneksi. Viime perjantaina hän sai itse lähteä.
Vielä viime syksynä Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari ajoi liittoaan uuden keskusjärjestön jäseneksi. Viime perjantaina hän sai itse lähteä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Puolitoista vuotta valmisteltu SAK:n ja STTK:n liittojen yhteinen uusi keskusjärjestö on käytännössä jo kuopattu. Tilanteen tunnusti julkisesti STTK:n puheenjohtaja Antti Palola järjestönsä edustajiston kokouksessa viime torstaina (HS 20.5.). SAK:ssa jotkut liitot elättelevät vielä ajatusta keskusjärjestöjen yhdistymisestä.

Liittojen tällä erää todennäköisesti viimeinen kokous hankkeesta on 1. kesäkuuta. Asiaan tuskin palataan pariin vuoteen.

Alkuperäinen ajatus kahden palkansaajakeskusjärjestön yhdistämisestä oli sinänsä järkevä. Työelämässä jako duunareihin ja toimihenkilöihin on hämärtynyt ja toimihenkilöiden ammattirooli proletarisoitunut. Ylipäätään ammattien rajat ovat hämärtyneet. Yksi uuden keskusjärjestön tavoitteista olisi ollut liitto- ja sopimusrajariitojen ennaltaehkäisy.

Uudella keskusjärjestöllä oli tarkoitus muuttaa ammattiyhdistysliikkeen imago ei-liikkeestä uutta rakentavaksi, eteenpäin katsovaksi liikkeeksi. Se jää nyt haaveeksi. Uudesta järjestöstä piti myös tulla puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Hanke oli kauniisti sanottuna kunnianhimoinen: selvitystyöhön lähti vajaat 50 ammattiliittoa, pääosin SAK:sta ja STTK:sta, mutta myös keskusjärjestöihin sitoutumattomia liittoja ja pari liittoa korkeasti koulutettujen Akavasta.

Uudesta keskusjärjestöstä piti tulla ennen kaikkea vahva vastavoima Elinkeinoelämän keskusliitolle. Suurimmillaan se olisi edustanut 1,7:ää miljoonaa palkansaajaa.

Työmarkkinamaailma ehti kuitenkin hankkeen valmisteluvaiheessa muuttua niin paljon, että kysyntä uudelle keskusjärjestölle ehti vanheta, ainakin väliaikaisesti. Yksi tärkeä muutos tapahtui viime syksynä, kun EK muutti sääntöjään ja luopui oikeudestaan solmia keskitettyjä tuloratkaisuja. Meneillään oleva kierros on näillä näkymin viimeinen, jos se edes saadaan maaliin asti.

Jos EK ei enää neuvottele, uudella keskusjärjestöllä ei olisi pöydän vastakkaisella puolella ketään. Työnantajat aikovat vastedes neuvotella työehtosopimuksista liittokohtaisesti.

Myös aikataulu petti. Neuvottelut kilpailukykysopimuksesta veivät keskusjärjestöjen ja liittojen puheenjohtajien ajan.

Uusi keskusjärjestö alkoi murentua viimeistään siinä vaiheessa, kun STTK:n liitot yksi toisensa perään irtautuivat projektista. Palola joutui vain siis tunnustamaan tapahtuneen: jäsenliitot katosivat hänen taustaltaan. Pari liittoa ehti jo loikata Akavaan.

STTK:n jäsenliitot puolestaan irtautuivat hankkeesta, koska niiden johtajat pelkäsivät liittojensa hajoamista.

Näyttää siltä, että keskusjärjestöhanke pikemminkin erotti kuin yhdisti keskusjärjestöjä. STTK:ssa kavahdettiin SAK:n avointa vasemmistolaisuutta, kun taas SAK:ssa ajateltiin, että sen liitot joutuvat taistelemaan koko palkansaajakentän puolesta. Sellainen mieliala SAK:laisille jäi viime syksyn joukkomielenosoituksesta Helsingin keskustassa.

Ehkä eniten fuusiosuunnitelma vaikutti akavalaiseen Insinööriliittoon. Liiton tähänastinen puheenjohtaja Pertti Porokari oli keskeinen toimija uuden keskusjärjestön valmistelussa. Insinööriliitto oli lopulta ainoa Akavan liitto, joka pysyi valmistelussa mukana. Suuri osa insinööreistä halusi kuitenkin pysyä Akavassa. Niinpä Insinööriliiton edustajisto päätti viime viikon perjantaina erottaa Porokarin – ja liiton koko hallituksen – äänin 50–20. Potkujen tärkein peruste oli, että Porokari on heikentänyt liiton suhteita muuhun akavalaiseen yhteisöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat