Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaalaverkon oikaisu korjaa vanhoja jälkiä

Sairaalat ja lääkärit hallitsevat mielikuvaa sote-uudistuksesta. Onneksi uudistajat katsovat nyt kuitenkin kokonaisuutta ja oikaisevat vuosikymmenten mittaan syntyneitä rakenteita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Harva muistaa, että sote-uudistus tarkoittaa sekä sosiaali- että terveyspalvelujen uudistamista. Terveyspuoli hallitsee mielikuvia, vaikka kyse on vain kokonaisuuden puolikkaasta.

Terveydenhuoltoa koskevassa keskustelussa puolestaan unohdetaan perusterveydenhuolto, vaikka juuri sen aseman suhteellinen vahvistaminen on yksi uudistuksen perusajatuksista.

Jos mittaisi asioita vain niiden saamalla julkisuudella, sote-uudistus keskittyisi pelkästään lääkäreihin ja sairaaloihin. Onneksi uudistus kattaa todellisuudessa isomman kokonaisuuden.

Hallituksen viime torstaina sorvaama esitys sairaaloiden tulevasta työnjaosta on askel oikeaan suuntaan tällä tiellä. Keskussairaaloiden jakaminen kahteen ryhmään niiden tarjoaman päivystyksen laajuuden mukaan ei ole niin dramaattinen muutos kuin kuntapoliitikkojen puheenvuoroista voisi luulla.

Kyse on vain vaativimman ympärivuorokautisen päivystyksen keskittämisestä kahteentoista sairaalaan. Muu päivystys säilyy kaikissa keskussairaaloissa.

Potilaan näkökulmasta muutos ei ole ratkaiseva. Maakuntakeskusten arvovaltakisassa pieniäkin eroja hierarkiassa katsotaan silti hyvin tarkkaan.

Suurempi muutos koetaan aluesairaaloissa. Niistä tulee kuntouttavia sairaaloita, joissa ei päivystetä eikä tehdä leikkauksia. Vaikutukset näkyvät lukuisilla maakuntakeskusten ulkopuolisilla paikkakunnilla.

Uudistuksella pyritään nyt korjaamaan vuosikymmenten aikana syntyneitä rakenteita. Suomessa on aluksi rakennettu sairaalat ja vasta paljon myöhemmin perusterveydenhuolto. Lopuksi kokonaisuutta on paikattu työterveyshuollolla. Hallinnon ja rahan näkökulmasta tulos on sekava ja epätasa-arvoinen.

Itsenäistymisen alkuvuosina Suomi ei onnistunut luomaan hallinnon tasoa, joka olisi luontevasti vastannut sairaaloista. Lopputuloksena olivat sekavat kuntayhtymät. Kuntapoliitikon taito mitattiin sillä, pyrkikö hän rakentamaan omaan pitäjään sairaalaa ja puolustamaan sitä.

Nyt siis paikataan 1930-luvulla syntyneitä rakenteita. Toivottavasti tulos kestää tulevien vuosikymmenten testin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat