Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pöydätyt amssut ja hukattu kansa

Monissa läntisissä demokratioissa kansalaiset ja poliittinen eliitti näyttävät erkaantuvan toisistaan. Tämä näkyy muun muassa puhetavoissa, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen

Pääkirjoitus
 
Pekka Mykkänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kävin puolitoista viikkoa sitten sähköpostikeskustelua Euroopan parlamentissa työskentelevän avustajan kanssa. Saatuani seuraavan viestin, jouduin pyytämään tarkennusta: ”EFDD pöytäsi amssuja, joilla selkeästi todettiin, ettei Kiinalle tule myöntää MES-statusta.”

Tässä yhteydessä ei ole niin tärkeää avata, mitä edellä oleva lause tarkoittaa. Se on slangia, jollaista EU-piireissä työskentelevät käyttävät samaan tapaan kuin vaikkapa lääkärit puhuvat keskenään ulkopuolisille käsittämätöntä kieltä.

Lause jäi kuitenkin mieleeni siksi, että suuri osa läntisistä demokratioista on nyt jonkinlaisen hermostuneen kouristelun otteessa. Eikä vähiten siksi, että kansalaiset näyttävät erkaantuvan eliitistä puhetavaltaan ja epäluottamus kasvaa.

Edellä mainittu amssujen pöytääminen eli muutosehdotusten esittäminen liittyy muuten erittäin tärkeään asiaan: EU-maiden pärjäämiseen globaalissa kilpailussa Kiinaa vastaan.

Kyse on asuntolainojensa kanssa painivien ja töidensä puolesta pelkäävien ihmisten kohtaloista. Heistä moni ei luota siihen, että EU-virkamiehet tai kansalliset poliittiset päättäjät olisivat oikeasti heidän puolellaan ja asiallaan.

Tämän vuoksi esimerkiksi Saksassa vastustetaan rajusti Yhdysvaltain ja EU:n TTIP-vapaakauppasopimusta. Neuvottelijoiden mukaan Eurooppa vaurastuu TTIP:n seurauksena, mutta tavallisista ihmisistä se vaikuttaa suuryritysten ja poliittisten ketkujen häijyltä juonelta.

Salaliittoihin uskovat myös kymmenet miljoonat amerikkalaiset. Epäluottamus perinteisiin vallanpitäjiin on niin syvää, että oma kallis ääni ollaan valmiita antamaan älyttömyyksiä suustaan automaatin lailla sylkevälle presidenttiehdokkaalle Donald Trumpille.

Trumpin ja monien eurooppalaisten oikeisto- tai vasemmistopopulistien suosio perustuu samaan ilmiöön. Valtavat määrät ihmisiä ovat vakuuttuneet siitä, että systeemi – kotimaan politiikka, kansainvälinen yhteistyö, maailmankauppa – on viritetty heitä vastaan.

Samantapaisten tuntemusten vuoksi moni britti haluaa maansa jättävän EU:n.

Äskettäin erään suomalaisen europarlamentaarikon eli mepin Facebook-ryhmässä käytiin keskustelua rikkakasvien torjunta-aineista. Keskusteluketjuun ilmaantui ulkomailla asuvan suomalaisen viaton kysymys: ”Anteeksi ulkosuomalaisen tietämättömyys, mutta mitä ovat mepit?” Kysymys peilaa raadollisesti kansan ja poliittisen eliitin nykysuhdetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat