Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilaista löytyi kompromissi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat käsittelee alkoholilain uudistusta, joka tuo 5,5-prosenttiset alkoholijuomat ruokakauppojen hyllylle.

”Hallituksessa alkoholiin kohdistuvat ristiriitaiset intressit onnistuttiin sopimaan lopulta kohtalaisen hyvin. Keskustalle olutkysymys oli vaikea, olihan sen puoluehallitus linjannut vuonna 2013, että kauppaoluen alkoholipitoisuus tulisi alentaa enimmillään 3,7 prosenttiin. Se, ettei myyntiaikoja vapautettu yli kello 21:n, oli hyvin perusteltua ongelmakäytön ehkäisyn kannalta. Kansanterveys kiittää tässä kohtaa keskustaa tinkimättömyydestä.”

Kainuun Sanomat käsittelee aihetta otsikolla ”Kepun kuppi kääntyi”. Lehti muistuttaa, että ennen vaaleja puolue ajoi tiukennuksia alkoholin saatavuuteen, mutta nyt eduskuntaryhmän enemmistö äänesti sääntelyn keventämisen puolesta.

”Alkoholitutkijoiden ja terveysalan asiantuntijoiden mukaan erilaiset haittailmiöt, alkoholisairaudet ja jopa sikiövauriot lisääntyvät näiden uusien päätösten takia selvästi. Niihin palataan.”

Aamulehti kirjoittaa, että hallituksen linjaukset hyödyttävät monia yrityksiä, ja konkretisoivat suomalaisille hallituksen tavoitteet sääntelyn keventämiseksi. Samalla haitoista varoittaneille viranomaisille ja järjestöille annettiin vähemmän painoarvoa.

”Nyt on vain luotettava siihen, että vanhempiaan terveemmät elämäntavat jo monessa mielessä omaksunut nuori sukupolvi hallitsee itsensä vapautumisen huumassakin. Tilastojen perusteella uskoon on perusteita. Niin sanotut suuret ikäluokat ovat jo hankkineet maineen myös ’kosteina ikäluokkina’, joten niiden alkoholikäyttäytymistä uusi normiremontti tuskin enää muuttaa mihinkään.”

Kokonaisuudessaan uudistus on lehden mukaan pieni askel kohti keskieurooppalaista täysvapautta.

Etelä-Suomen Sanomat katsoo, että keskustan vastustuksesta alkoholin myyntiaikoja kaupoissa ei pidennetty. Lehden mukaan päätökselle on hyvät perustelut, sillä se olisi ollut ristiriitaista, kun tavoitteena on ohjata kulutusta kodeista ravintoloihin.

”Tehokkain keino saada kansalaiset kaduilta ravintoloihin olisi ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveron alentaminen.”

”Hallituksen on harkittava tätä vaihtoehtoa vakavasti, sillä nykymenolla anniskelusta saatavat verotulot vähenevät ja alan työllisyys heikkenee.”

Lehti arvioi myös, että todennäköisesti muutos hillitsee alkoholin tuontia Virosta ja siirtää myyntiä sekä verotuloja takaisin Suomeen. Lehden mukaan päätös on hyvä ja vastuullinen. Se vähentää sääntelyä, mutta tuskin lisää alkoholin kulutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat