Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Populismi paisuu pelottavasti maailmalla

Äärioikeistolainen populismi on viime aikoina ollut vahvassa myötätuulessa eri puolilla maapalloa.

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

”Aatesuuntaa” nimeltä populismi on vaikea määritellä. Yleensä siihen katsotaan kuuluvan talouden eliitin, poliittisen eliitin ja muidenkin eliittien kritiikkiä tai suoranaista vihamielisyyttä, tietämättömyyttä, ennakkoluuloja, pinnallisuutta, ronskia kielenkäyttöä sekä entisten hyvien aikojen ja vahvan miehen kaipuuta. Aina ei olla kaukana muukalaisvihamielisyydestä eikä suoranaisesta rasismista tai fasismista.

Populismissa on usein sekä oikeistolaisia että vasemmistolaisia piirteitä. Esimerkkinä olkoon vaikkapa Argentiinaa toisen maailmansodan jälkeen hallinnut Juan Perón.

Äärioikeistolainen populismi on viime aikoina ollut vahvassa myötätuulessa eri puolilla maapalloa. Sadan miljoonan asukkaan Filippiinien presidentiksi on tulossa Rodrigo Duterte, ”Likaiseksi Harryksi” tai ”Rankaisijaksi” kutsuttu. Hän on luvannut hukuttaa tuhat rikollista Manilanlahteen ja ottaa käyttöön hirttorangaistuksen. Myös naisjutuilla rehvastelu ja paavin pilkkaaminen kuuluivat hänen vaalikampanjaansa.

Euroopassa populismi on viime aikoina ollut myötätuulessa. On hyvä muistaa, etteivät vahvoina demokratioina pidetyt Pohjoismaat ole olleet immuuneja populismille. Jo 1970- ja 1980-luvuilla Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa oli kireää verotusta vastustavaa populistista liikehdintää. Suomessa Veikko Vennamon luomus Suomen maaseudun puolue täytti erinomaisesti populistisen puolueen tunnusmerkit.

Viimeisin osoitus ilmiöstä on äärioikeistolaisen populistin Norbert Hoferin menestys Itävallan presidentinvaaleissa.

Itävalta ei ole mikään poikkeus Euroopassa. Suuri työttömyys, äkkiä paisunut maahanmuutto sekä pettymys EU:n ja omien poliittisten päättäjien kykyyn hoitaa asioita ovat ruokkineet populististen puolueiden kannatusta kautta Euroopan.

Jo pitkään Italian toiseksi suurin puolue on ollut Beppe Grillon johtama, ohjelmaltaan ja toimintatavoiltaan epämääräinen, selvästi populistinen liike. Saksan osavaltiovaaleissa menestynyt äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue on jo vaikuttanut liittohallituksen politiikkaan.

Ranskassa jännitetään ensi vuonna pidettäviä presidentinvaaleja. Äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman ehdokkaalla Marine Le Penillä on niissä hyvät mahdollisuudet päästä toiselle kerrokselle ja nöyryyttää näin jompaakumpaa perinteistä pääpuoluetta.

Maailman johtavaksi populistiksi on lyhyessä ajassa noussut Donald Trump, Yhdysvaltain republikaanisen puolueen todennäköinen presidenttiehdokas ensi marraskuussa pidettävissä presidentinvaaleissa. Hänet voidaan valita tuolloin maailman vahvimman valtion presidentiksi. Tämä järisyttäisi monin tavoin koko maailmaa. Jo hänen ehdokkuutensa olisi uskomaton juttu.

Financial Timesin kolumnistin Martin Wolfin mukaan on vaikea liioitella Trumpin valinnan merkittävyyttä ja vaarallisuutta. Wolfin mukaan Trump on rasisti, narsisti, naistenvihaaja ja hänessä on fasistisia piirteitä. On pelottavaa ajatella tällaista miestä käyttämässä presidentin valtaoikeuksia, Wolf arvioi.

Trumpin talouspoliittiset ajatukset ovat räikeää populismia rumimmillaan. Hän lupaa lisätä liittovaltion menoja, keventää verotusta ja maksaa liittovaltion jättiläismäisen velan kahdeksassa vuodessa pois. Tuonnille Kiinasta asetetaan tullit, ja Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon vapaakauppa-alue puretaan. Meksiko pannaan maksamaan Yhdysvaltojen ja Meksikon välille rakennettavan massiivisen aidan kustannukset.

Yhdysvaltain nykyiset liittolaiset Euroopassa ja Aasiassa hoitakoot puolustuksensa itse ja omilla rahoillaan. Japanille ja Etelä-Korealle Trump suosittelee ydinaseen rakentamista. Hänen ehdotuksensa johtaisivat toteutuessaan maailmanlaajuiseen lamaan, koko sodanjälkeisen kansainvälispoliittisen asetelman murtumiseen ja Yhdysvaltain eristäytymiseen, isolationismiin.

Tuleeko Trump valituksi? Tuskinpa vain. Pelottavaa kuitenkin on, että monet Trumpin kanssa yhteistyöstä tai hänen rahoittamisestaan kieltäytyneet ovat alkaneet vetää länkiä kaulaansa. Ainakin on odotettavissa ikävällä tavalla värikäs ja likainen vaalitaistelu.

Esimakua on antanut republikaanien kilpa presidenttiehdokkuudesta. Heittihän Trump esimerkiksi ilmaan epäilyn, että Ted Cruzin isällä oli jotain tekemistä presidentti Kennedyn murhan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat