Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääoma voi myös sitoa Suomeen

Aineettoman pääoman määrä Suomessa on jo ohittanut koneiden ja laitteiden arvon. Silti tilastointi havaitsee siihen kohdistuvista investoinneista ehkä kuudesosan.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Äänekoskelle valmistuva biotuotetehdas on vastaus moniin toiveisiin: suuri investointi, lisää vientiä, työpaikkoja alihankintaketjuun, uudistuvaa energiaa, uusia tuotteita perinteisen sellun rinnalle.

Ilmapiiri viimeviikkoisten harjannostajaisten jälkeen on kovin toisenlainen kuin 1980-luvun alussa, jolloin Äänekoskelle puuhattiin edellistä sellutehdasta. Silloin Äänekosken alapuolisen vesistön laatu oli surkea ja kalat kaikonneet.

Uuden tehtaan rakentamisesta tuli käännekohta metsäteollisuuden suhteessa ympäristökysymyksiin. Nykyään suomalaiset metsäyritykset käyttävät vastuullisuuttaan kilpailuvalttina, koska niiden asiakkaat ovat tarkkoja omasta maineestaan.

Biotuotetehtaan luvut ovat suuria, mutta joku oli onnistunut yllättämään Metsä Fibren johtajat kysymällä, kuinka paljon tehdas painaa. Vastaus kuitenkin löytyi: noin miljoona tonnia.

Koska tämä Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi maksaa yli miljardi euroa, nopea laskutoimitus kertoo, että investoinnin hinnaksi tulee noin euro kiloa kohti.

Jatketaanpa laskutoimituksia: jos yksittäinen ihminen olisi investointi samalla kilohinnalla, aikuiseen suomalaiseen kuluisi alle sata euroa. Biotuotetehtaan hinnalla saisi taseeseensa likimain Suomen ja Ruotsin koko aikuisväestön.

Maallikkopohjalta voi kuitenkin aavistaa, että ihminen on investointina kalliimpi. Monin tavoin koulutettu, osaamistaan ja verkostojaan kartuttanut suomalainen on työntekijänä enemmän kuin sadan euron arvoinen.

Vaikka suuret tehtaat ovat rakennuksina vaikuttavia, aineettoman pääoman merkitys on pelkkiä seiniä suurempi. Tutkijat selvittivät asiaa muutama vuosi sitten EU:n ja Tekesin rahoilla.

Havainto oli, että aineettoman pääoman määrä ylitti jo silloin Suomessa puolitoistakertaisesti koneiden ja laitteiden arvon. Nykyinen tilastointi havaitsee aineettomista investoinneista vain murto-osan, vaikka niiden merkitys talouksien kehitykseen on suuri.

Lyhenteet t&k ja ict ovat tuttuja investointeina. Organisaatiopääomaa ei tunneta, vaikka sillä on suuri merkitys. Kyse on kaikesta siitä, mikä jää työpaikalle, kun ihmiset lähtevät kotiin, esimerkiksi rutiinit ja organisaatiokulttuuri.

Investoinneista organisaatiopääomaan on monia hyötyjä. Yritys voi esimerkiksi pysyä helpommin sen avulla Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat