Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n paluu Vietnamiin herättää vahvoja mielikuvia

Presidentti Barack Obaman vierailu Vietnamissa tiivistää Yhdysvaltain yhteistyötä entisen vihollisvaltion kanssa. Samalla Vietnamin aluekiistat Kiinan kanssa ovat kärjistyneet.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vietnamin sodan vuosina Da Nang ja Cam Ranhin lahti esiintyivät päivittäin uutisissa Yhdysvalloissa ja kautta maailman. Yhdysvaltojen asevoimien kaavailtu varovainen paluu molempiin paikkoihin osoittaa hätkähdyttävästi, miten asetelmat Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Kiinan merellä ovat vuosikymmenten kuluessa muuttuneet.

Merijalkaväen maihinnousu Vietnamin keskiosan rannikolla Da Nangiin maaliskuussa 1965 käynnisti Yhdysvaltain täysimittaisen osallistumisen sotaan Pohjois-Vietnamin armeijaa ja etelän kapinallisjoukkoja vastaan. Sota Vietnamissa jatkui vuoteen 1975.

Da Nangin lentotukikohta oli avainpaikkoja, kun amerikkalaisjoukkojen määrä nousi kymmenistätuhansista satoihintuhansiin. Toinen keskus oli etelämpänä sijaitseva Cam Ranhin lahti, jonka suurta satamaa täydentää lentokenttä.

Nyt Vietnam ja Yhdysvallat valmistelevat luonnonkatastrofeissa käytettävän asevoimien kaluston varastointia Da Nangiin ja Yhdysvaltain laivaston vierailuoikeuksia Cam Ranhiin. Molemmat hankkeet vauhdittuivat, kun presidentti Barack Obama aloitti sunnuntaina vierailun Vietnamiin ja ilmoitti maanantaina, että Yhdysvallat kumoaa vuosikymmeniä voimassa olleen aseidenvientikiellon.

Obama painotti, ettei asevientikiellon lopettaminen liity mitenkään Kiinaan vaan on osa suhteiden normalisointia, mutta Kiina on hyvin vahvasti läsnä Yhdysvaltojen ja Vietnamin suhteiden lämmittelyssä.

Suhteiden normalisointi käynnistyi jo vuonna 1994, kun silloinen presidentti Bill Clinton purki Vietnamin kauppasaarron.

Sittemmin Kiinan aluekiistat Vietnamin ja muiden lähimaiden kanssa ovat kärjistyneet ja Yhdysvaltojen läsnäolon merkitys on vastaavasti korostunut.

Yhdysvallat ja Vietnam etenevät uusissa hankkeissaan melko pienin askelin hillitäkseen Kiinaa yllyttämättä sitä lisätoimiin kiistellyillä merialueilla. Kyseessä on vaikea tasapainoilu.

Lisäksi yhteistyö on Yhdysvalloille poliittisesti ongelmallista. Vietnam on edelleen kommunistipuolueen johtama kansalaisvapauksia polkeva valtio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat