Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysten rooli vaatii yhä opettelua

Vastaanottokeskusten perustamisessa tarvittiin nopealiikkeisiä ja joustavia yrityksiä. Niille ei voi kuitenkaan ulkoistaa julkisen vallan käyttöä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Yksi Luona Oy:n ylläpitämistä vastaanottokeskuksista sijaitsee Espoon Siikajärvellä.
Yksi Luona Oy:n ylläpitämistä vastaanottokeskuksista sijaitsee Espoon Siikajärvellä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden määrän äkillinen kasvu testasi monella tavalla suomalaista yhteiskuntaa. Kun asiat tapahtuvat nopeasti ja melko suurella paineella, esiin nousee kysymyksiä, joita ei ole pohdittu kaikista suunnista rauhallisempina aikoina.

Yksi tällainen on julkisen vallan ja yksityisten yritysten yhteistyö. Kun tarve vastaanottokeskusten nopeaan perustamiseen kasvoi viime syksynä, niitä käynnistämään tuli myös järjestöjä ja yrityksiä. Nyt on aika arvioida, onko kaikki mennyt oikein. Tuorein esimerkki on Barona-yhtiöihin kuuluvan Luona Oy:n toiminnasta käyty kriittinen keskustelu (HS 23.5.).

Periaatteessa viime vuonna ilmennyt tilanne oli otollinen yritysten hyödyntämiselle. Tarvittiin nopeaa liikkeellelähtöä, riskinottokykyä ja joustavuutta sekä tilojen että työntekijöiden hankinnassa. Jos viimevuotiseen tilanteeseen reagointi olisi jäänyt kokonaan julkishallinnon vastuulle, lopputulos ei välttämättä olisi edes tällainen.

Joustavuudella on kuitenkin kääntöpuolensa. Vaikka viranomaiset ostavat palveluita yksityisiltä toimijoilta, ne eivät voi ulkoistaa vastuuta. Jonkun täytyy vastata siitä, että oikeudet ja velvollisuudet toteutuvat ja viime kädessä verotuksella kerättävät varat ovat viisaassa käytössä. Eikä vastuuketju katkea virkamiehiin. Jonkun täytyy kantaa myös poliittinen vastuu siitä, että järjestelmä toimii hyväksyttävällä tavalla.

Yksityisten yritysten käyttö palvelujen tuotannossa on nyt kovassa myötätuulessa. Siksi tarve periaatteelliselle keskustelulle ja myös yksittäistapausten kunnolliselle arvioinnille on ilmeinen.

Suurimmat muutokset koskevat lähivuosina todennäköisesti sosiaali- ja terveyspalveluja. Jos hallituksen kaavailut toteutuvat, yksityisten palveluntuottajien rooli kasvaa merkittävästi.

Tärkeä pohdinnan aihe on raha. Palveluntuotantomallien hyväksyttävyys kansalaisten silmissä nojaa oletukseen, että yhteiset rahat käytetään hyvällä harkinnalla ja tehokkaasti.

Toinen kysymys on julkisen vallan käyttö. Perustuslaki rajoittaa julkisen vallan delegointia muille kuin julkisyhteisöille. Jo tähän mennessä rajankäynti on edellyttänyt tulkintaa. Esimerkiksi yksityisen pysäköinninvalvonnan tapauksessa lakeja etukäteen tarkasteleva eduskunnan perustuslakivaliokunta ja niitä jälkeenpäin tulkitsevat oikeusistuimet ovat päätyneet maallikon näkökulmasta eri johtopäätöksiin.

Kyse on usein myös julkisuudesta ja yksityisyydestä. Suomalainen julkinen hallinto on lähtökohtaisesti julkista, läpinäkyvää. Yksityisen ihmisen oikeudet tietojensa salassapitoon on myös tarkasti säännelty. Yritysmaailmassa lähtökohdat julkisuuteen ovat usein toiset.

Jos ja kun yksityisten yritysten käyttö palvelujen tuottamiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa lisääntyy, myös tulkinnanvaraisten tilanteiden määrä kasvaa.

Pohjoismaiden vahvuus on ollut, että ne eivät ole joko–tai-yhteiskuntia vaan sekä–että-yhteiskuntia. Julkinen valta on hoitanut omaa kohtalaisen suurta tonttiaan tehokkaasti ja laadukkaasti, mutta kokonaisuuteen ovat kuuluneet myös hyvin hoidetut ja nopealiikkeiset yritykset, jotka lisäävät yhteiskunnan uudistumiskykyä.

Olisi hyvä saada malli toimimaan myös silloin, kun julkinen valta tekee toimeksiannon ja yritys toteuttaa sen. Julkisen ja yksityisen toimijan yhteistyö sopii hyvin osaksi tulevaisuuden yhteiskuntaa, mutta sitäkin täytyy opetella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat