Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wienin portit ovat este laitaoikeistolle

Itävallan kaupunkien äänestäjät estivät laitaoikeiston edustajan nousun presidentiksi, mutta tasainen vaalitulos oli merkki vanhojen valtapuolueiden heikkoudesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan maahanmuuttovastaiselle laitaoikeistolle Wienin porteilla on erityinen symboliarvo. Turkin sulttaanin armeijan hyökkäys pysäytettiin Wienin edustalla vuonna 1529 ja ratkaisevammin vuonna 1683. Siitä on haettu vertauskuvaa hankkeille, joilla halutaan pysäyttää etenkin muslimien maahanmuutto nyky-Eurooppaan.

Wieniläiset itse eivät huoli tätä merkitystä kaupungilleen. He antoivat Itävallan presidentinvaalin molemmilla kierroksilla suurimman ääniosuuden vihreiden maahanmuuttoystävälliselle ehdokkaalle Alexander Van der Bellenille, joka julistettiin maanantaina iltapäivällä vaalien voittajaksi.

Oikeistonationalistisen ja maahanmuuttovastaisen Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer oli kyselyissä ennakkosuosikki, mutta hävisi lopulta hiuksenhienosti. Van der Bellen menestyi kaupungeissa ja sai paljon postiääniä.

Lopputulos oli helpotus Eurooppaa hallitseville keskustaoikeiston ja keskustavasemmiston puolueille. Hofer olisi ollut ensimmäinen äärioikealta lähtöisin olevaa puoluetta edustava presidentti Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Helpotuksen huokaus ei kuitenkaan ollut kovin syvä, eikä laitaoikeiston pettymys ollut kovin perusteellinen. Ääntenjakauma herätti vaikeita kysymyksiä. Asetelma oli selvästi erilainen kuin esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa vuonna 2002.

Tuolloin äärioikeiston Jean-Marie Le Pen pääsi hänkin presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle mutta sai lopulta vain alle viidenneksen äänistä. Maltillisen oikeiston Jacques Chirac sai ratkaisun hetkellä myös vasemmiston tuen.

Nyt Itävallassa Hofer sai ratkaisevalla toisella kierroksella lähes puolet äänistä. Kahden vakiintuneen valtapuolueen ehdokkaat karsiutuivat jo ensimmäisellä kierroksella.

Itävallan vaalitulos on yleisesti tulkittu osaksi laajempaa muutosta, jossa toisen maailmansodan jälkeiset Euroopan valtapuolueet on haastettu vakavasti ja populistiset, maahanmuuttovastaiset voimat ovat voimistuneet useissa maissa. Kuvaan kuuluu polarisoituminen, eli laitojen vahvistuminen.

Vaalitulos todella jakoi Itävallan kaupunkeihin ja maaseutuun. Se ei ole uutta eikä edes kovin poikkeuksellista, mutta jako on jyrkentynyt.

Itävallan äärioikeisto järkytti muuta Eurooppaa jo vuonna 2000, kun parlamenttivaaleissa 30 prosenttia äänistä saanut FPÖ nousi hallitukseen keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen ÖVP:n rinnalle. EU jäädytti yhteydenpitoa Itävaltaan, ja presidentti Martti Ahtisaaren johtama ryhmä selvitti, rikkoiko hallituskoalitio EU:n yhteisiä arvoja. Tuomio oli lopulta vapauttava.

Sittemmin Eurooppa on saanut tottua paljon hankalampiinkin hallituskokoonpanoihin muun muassa Italiassa, Unkarissa ja Puolassa.

Aiempaa äärioikeistoa kutsutaan nyt kohteliaasti laitaoikeistoksi, koska se toimii poliittisen kentän sisällä. Kentän ulkopuolella vaanii vielä jyrkempiä ääriliikkeitä. Kynnys hallitukseen on silti pysynyt oikeistopopulisteille korkeana.

Itävallan vaalitulos osoitti, että oikeistopopulisteille nousee vastavoimia. Van der Bellenin johtamat vihreät olivat haastajana jo, kun FPÖ säikäytti Euroopan vuonna 1999. Parhaiten menestynyt populistipuolue on Kreikkaa johtava vasemmistolainen Syriza. Espanjan uudet protestipuolueet edustavat vasemmistoa ja keskustaa.

Toistaiseksi populistit ovat Euroopassa päässeet osaksi hallitusta, kuten Suomessa, tai jääneet poliittisen yhteistyön ulkopuolelle, kuten Ruotsissa. Itävallan FPÖ:n todellinen asema selviää viimeistään parlamenttivaaleissa syyskuussa 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat