Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK ja yrittäjät kinaavat sopimisesta työpaikoilla

Suomen Yrittäjien mielestä paikallinen sopiminen ei etene riittävästi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät jatkavat sanasotaansa paikallisen sopimisen yksityiskohdista.

Mutkat oikaisten kyse on työntekijöiden edustajasta työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä silloin, kun halutaan käyttää täysimääräisesti työehtosopimuksen suomat mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen.

Tällä kertaa riidan sytytti EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta järjestön kevätseminaarissa maanantaina.

”On väitetty julkisuuteen, että tämä periaate johtaa luottamusmiespakkoon ja työnantajien velvollisuuteen järjestäytyä. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa”, Alahuhta sanoi puheessaan.

Pian sen jälkeen yrittäjien etujärjestön puheenjohtaja Jyrki Mäkynen vastasi Alahuhdalle. Yrittäjillä on luottamusmiespakosta eri näkemys, ja Mäkysen mielestä Alahuhta vähätteli ongelmaa.

Suomen Yrittäjät on pettynyt siihen, että paikallisesta sopimisesta ei tullut läheskään niin väljää kuin järjestö toivoi. Pahin pettymys tuli, kun hallitus ilmoitti, että työmarkkinaosapuolet – siis työnantaja- ja palkansaajaliitot – saavat sopia keskenään, miten paikallista sopimista laajennetaan. Yrittäjät oli toivonut, että hallitus väljentää paikallista sopimista lakiteitse.

Alahuhdan mukaan myös EK tavoitteli paikallista sopimista lakiteitse. Se kariutui tiettävästi palkansaajajärjestöjen – erityisesti SAK:n – vastustukseen. Pelissä oli panoksena koko kilpailukykysopimus.

Kaikesta päätellen myös maan hallitukselle tehtiin selväksi, että sen pitää valita: joko syntyy kilpailukykysopimus ilman paikallisen sopimisen lisäämistä lakiteitse, tai sitten ei synny kilpailukykysopimusta.

Ilmeisesti valinta oli viime kädessä pääministeri Juha Sipilän (kesk). Kokoomuksen rivikansanedustajat, kuten Juhana Vartiainen (ex-sd), pettyivät pahoin.

Moni varmaan ajattelee, että hallitus petti järjestäytymättömät yrittäjät, eikä paikallinen sopiminen etene riittävästi.

Valittu linja kuitenkin toteuttaa yrittäjien etujärjestön ikiaikaisen toiveen: järjestäytymättömille työnantajille tulee samat oikeudet – ja velvollisuudet – kuin alan työnantajaliittoon järjestäytyneille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat