Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joustava kuin insinööri

Porokari ei heittäytynytkään hankalaksi.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Pertti Porokari sai lähtöpassit Insinööriliiton johdosta liiton edustajakokouksessa perjantaina. Tilalle nostettiin Helsingin insinöörien puheenjohtaja Samu Salo.

Ei auttanut, vaikka liiton sittemmin erotettu hallitus esitti edustajistolle, että ajatus uuteen keskusjärjestöön liittymisestä hylättäisiin.

Keskeinen rooli uuden keskusjärjestön puuhaamisessa oli näkyvin muttei suinkaan ainoa syy, miksi Porokari sai lähteä. Syytösten mukaan Porokari oli heikentänyt Insinööriliiton suhteita muuhun Akava-yhteisöön päin. Porokari tulehdutti välit lähes kaikkiin muihin akavalaisiin liittojohtajiin, erityisesti keskusjärjestön puheenjohtajaan Sture Fjäderiin.

Porokari ehti tulehduttaa suhteensa myös omaan väkeen. Hän on lähes kymmenvuotisen puheenjohtajakautensa aikana jaellut potkuja sinne sun tänne. Osa väestä on lähtenyt oma-aloitteisesti. Potkuista on kertynyt pitkä penni Insinööriliiton maksettavaksi.

Monen yllätykseksi Porokari ei heittäytynytkään hankalaksi, vaan luovutti paikkansa Akavan hallituksessa tämän viikon alussa.

Jos Porokari olisi pitänyt kiinni hallituspaikastaan, olisi Akava joutunut ehkä pitämään ylimääräisen liittokokouksen savustaakseen hänet ulos hallituksesta.

Asiasta on ennakkotapaus takavuosilta. Silloin vastentahtoinen lähtijä oli Insinööriliitosta, kuinkas muuten.

Porokaria kuvataan kulmikkaaksi persoonaksi. Jos ei ole hänen puolellaan, on häntä vastaan.

Yhteiskuntatieteilijän näkökulmasta Porokari edustaa tyypillistä insinöörin ajatusmaailmaa. On vain on ja off, ykkönen ja nolla. Välimuotoja ei insinööri tunne. Insinöörin maailmassa yhtälö joko menee umpeen ja kone toimii, tai yhtälö ei mene umpeen eikä kone liioin toimi. Sama insinöörille tutulla binäärikoodilla: jos ei 1, niin silloin 0.

Insinöörin maailmassa logiikka varmasti pelaa. Mutta se vaikeuttaa asioiden edistämistä silloin, kun pitää sovitella erilaisia näkökulmia yhteen, hakea kompromissia tai asettua toisen asemaan.

Insinöörin mielestä hän on oikeassa ja eri mieltä olevat väärässä. Mielipiteillä ei ole sijaa, kun kaiken voi päätellä puhtaan rationaalisesti. Jos kaksi insinööriä riitaantuu, ei riidalle tule loppua.

Vanhassa kaskussa kysytään, miksi ratakiskokin menee mutkalle insinöörin käsittelyssä. Vastaus: fiksumpi antaa periksi ensin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat