Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP-sopimus voi kompastua maatalouteen

Yhdysvallat hakee hyvin aggressiivisesti pääsyä Euroopan unionin tuottoisille maatalousmarkkinoille, mutta EU ei hevin poista suojaa elintarvikkeiltaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
ANDREA COMAS / Reuters
Greenpeacen aktivistit virittivät TTIP-sopimusta vastustavan julisteen tornitalon seinään Madridissa viime viikolla.
Greenpeacen aktivistit virittivät TTIP-sopimusta vastustavan julisteen tornitalon seinään Madridissa viime viikolla. Kuva: ANDREA COMAS / Reuters

TTIP-sopimusta koskevien vapaakauppaneuvottelujen kulisseissa käydään kovaa peliä, kuten ympäristöjärjestö Greenpeacen toukokuun alussa julkisuuteen tuomat asiakirjat osoittavat. Yhdysvallat on painostanut Euroopan unionia uhkaamalla evätä EU:lta autojen tuontihelpotuksia, ellei Yhdysvallat saa maataloustuotteitaan ja elintarvikkeitaan Euroopan markkinoille.

Yhdysvallat hakee hyvin aggressiivisesti pääsyä EU:n tuottoisille maatalous- ja elintarvikemarkkinoille ja pyrkii näin tasapainottamaan EU:n vientituotteiden menestystä Yhdysvalloissa. Vuonna 2015 Yhdysvaltojen maatalous- ja elintarvikealan tuotteiden kauppataseen vaje EU:n kanssa oli peräti 12 miljardia dollaria, kun taas muiden maailman valtioiden kanssa käyty maatalouskauppa oli Yhdysvalloille 16 miljardia dollaria ylijäämäinen.

Maataloustuotteissa ja elintarvikkeissa EU:n kauppatase Yhdysvaltojen suhteen on ollut ylijäämäinen jo 17 vuotta. Ylijäämä on kasvanut vuodesta 1999 lähtien.

EU on menestynyt etenkin kalliiden elintarvikkeiden viennissä. Erityisesti kaupaksi ovat käyneet juomat, kuten väkevät alkoholijuomat ja liköörit, viinit ja vermutit, oluet sekä erilaiset vedet. Yhdessä ne kattavat puolet EU:n maatalous- ja elintarvikeviennistä Yhdysvaltoihin.

TTIP-neuvotteluissa Yhdysvaltojen keskeisiä tavoitteita ovat maataloustuotteiden tullien täydellinen vapauttaminen ja myös muihin kuin tulleihin liittyvien kaupan esteiden poistaminen. Näin Yhdysvallat haluaa vauhdittaa kuluttajille suunnattujen maatalous- ja elintarviketuotteidensa EU-viennin kasvua ja kuroa umpeen maatalouden kauppataseen vajetta unioniin nähden.

Luonnonvarakeskuksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen yhteistyönä tehdyt analyysit osoittavat, että TTIP-sopimus kasvattaisi merkittävästi maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuontia Yhdysvalloista EU-maihin. Tämä koskisi erityisesti liha- ja meijerituotteita sekä muita prosessoituja elintarvikkeita.

EU:n maatalousvienti Yhdysvaltoihin kasvaisi sitä vastoin selvästi hitaammin. EU-viennin kasvu keskittyisi juomiin, kasviöljyihin, meijerituotteisiin ja muihin prosessoituihin elintarvikkeisiin.

Samansuuntaisiin tuloksiin ovat päätyneet myös Euroopan parlamentin ja Yhdysvaltojen maatalousministeriön teettämät tutkimukset. Maatalous- ja elintarviketuotteiden vapaakauppa yhdistettynä sääntelyn ja standardien yhdenmukaistamiseen nostaisi Yhdysvaltojen maataloustuotteiden EU-kauppataseen suuresta vajeesta ylijäämään.

Tutkimustulosten mukaan EU:n kuluttajien vahva mieltymys ja luottamus eurooppalaisiin tuotteisiin ja tuotemerkkeihin vähentäisi Yhdysvaltojen EU-viennin kasvupotentiaalia. Tämä mahdollistaisi EU:n kauppaylijäämän säilymisen Yhdysvaltojen kanssa. EU haluaakin Yhdysvaltojen vastustuksesta huolimatta pitää kiinni sekä omista standardeistaan että maantieteellisten alkuperämerkintöjen järjestelmästä, joka suojaa esimerkiksi samppanjaa ja parmesaania ja lisää EU:n kuluttajien luottamusta elintarvikkeisiin.

EU:n ja Yhdysvaltojen maatalous- ja elintarvikepolitiikassa on suuria eroja, ja sen vuoksi osapuolten välille on syntynyt viime vuosikymmeninä useita kauppariitoja. Niiden aiheita ovat olleet elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen ohella muun muassa kasvuhormonien käyttö lihantuotannossa, siipikarjasta saadun lihan desinfiointi teurastamoissa klooriliuoksella, suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin ja karjaeläinten kloonaus.

Sääntelyyn liittyvien kiistakysymysten sovitteleminen on maataloutta koskevien vapaakauppaneuvotteluiden hankalin osa.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tullien täydellinen vapauttaminenkaan ei ole EU:lle helppoa. Tullitaso on nyt EU:ssa paljon korkeampi kuin Yhdysvalloissa.

EU haluaa vastedeskin pitää tullit suojaamassa tiettyjä elintarvikkeita, erityisesti lihatuotteita. Yhdysvaltojen on vaikea antaa periksi, koska amerikkalaiset hyötyisivät merkittävästi maataloustuotteiden tullien täydellisestä poistamisesta.

Kiistan sovitteleminen vaatii suuria kompromisseja molemmilta osapuolilta. Kauppasopimuksen synty tämän vuoden loppuun mennessä ei ole kovin todennäköistä.

Ellen Huan-Niemi ja Jyrki Niemi

Huan-Niemi on vanhempi tutkija ja Niemi maatalouspolitiikan professori Luonnonvarakeskuksessa (Luke).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat