Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kompastumiset lisäävät painetta

Kaivosten ja matkapuhelinten piti kantaa Suomen taloutta eteenpäin. Nyt onkin vuorossa niiden ongelmien seurausten hoito.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi keskiviikkona Terrafame Oy:n jatkosuunnitelmista. Vaikeista vaihtoehdoista kaivoksen alasajo alkaa näyttää todennäköisimmältä.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi keskiviikkona Terrafame Oy:n jatkosuunnitelmista. Vaikeista vaihtoehdoista kaivoksen alasajo alkaa näyttää todennäköisimmältä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskiviikon merkittävimmät suomalaiset talousuutiset olivat Talvivaarana tunnetun Terrafame Oy:n kaivoksen alasajoon valmistautuminen sekä Microsoftin Nokialta ostaman matkapuhelinten tuotekehityksen lopettaminen Suomessa. Uutiset eivät olleet täysin yllättäviä: molempien yhtiöiden vaikeudet tiedettiin. Mutta niin kauan kuin päätöstä ei ole tehty, on toiveita muista vaihtoehdoista.

Kyse ei ollut pelkästään talousuutisista. Vaikutukset koskevat tietyillä paikkakunnilla koko yhteisöä erityisen rankasti.

Päätöksillä on myös vahva poliittinen ulottuvuus. Talvivaarassa käytännössä maan hallitus joutui tekemään päätöksen kaivoksen lopullisesta kohtalosta. Microsoftin tapauksessa päättäjät ovat valtameren takana, mutta alasajon mittavuus pakottaa myös poliitikot reagoimaan rakennemuutoksen kivunlievityksellä.

Päätösten seurauksena Suomesta katoavien työpaikkojen määrä voidaan laskea tuhansissa. Vaikutukset ovat kuitenkin suuret myös henkisesti. Matkapuhelinten ja kaivosten piti kantaa Suomen taloutta eteenpäin. Nyt vetovastuu siirtyy muualle – eikä kukaan osaa vielä oikein sanoa, minne.

Päätöksillä on kuitenkin myös selviä eroja. Microsoftin päätös oli kansainvälisen suuryrityksen ratkaisu, jota suomalaiset katsovat työntekijöiden näkökulmasta. Nokian omistajat sen sijaan saattavat jopa olla salaa tyytyväisiä. Nokia onnistui myymään matkapuhelinliiketoimintansa vajaat kolme vuotta sitten Microsoftille yli viiden miljardin euron hintaan. Jälkikäteen katsoen kauppa oli loistava – myyjälle. Nokia vapautui taakasta ja sai ison tukun rahaa yrityskauppoihin.

Valtio ei ole osapuoli Microsoftin päätöksenteossa, mutta se tulee paikkaamaan päätösten seurauksia. Salo, Espoo ja Tampere ovat lujilla, samoin ict-alan ammattilaiset, joita on irtisanottu runsaasti.

Talvivaaran tarinassa valtio liukui yhdestä omistajasta lopulta ainoaksi toimijaksi, joka pystyy kantamaan vastuuta kaivoksen alasajosta tai toiminnan jatkosta. Vastuu ympäristöstä kaatuu kaikissa tapauksissa lopulta veronmaksajien niskaan. Hallituksen epäkiitollisena tehtävänä on ollut arvioida, millä tavoin vauriot ja kokonaislasku pysyvät edes joissakin rajoissa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kuvasi Vaasan hallinto-oikeuden tuoretta päätöstä kaivoksen määräaikaisesta ympäristöluvasta poikkeuksellisen kriittisesti. Yleensä poliitikot pidättyvät kommentoimasta oikeusistuinten päätöksiä. Rehnin kriittinen näkemys oli sinänsä ymmärrettävä, koska luvan määräaikaisuus hävitti viimeisetkin toiveet yksityisen pääoman tulosta kaivoksen toiminnan jatkamiseen.

Kuitenkin vasta joskus jälkeenpäin voidaan arvioida, oliko hallinto-oikeuden päätös lopulta armonisku, joka pakotti poliitikot tekemään ratkaisun, joka olisi ollut edessä ennemmin tai myöhemmin. Tuotannon tasapainoilu nikkelin maailmanmarkkinahinnan ja ympäristöriskien ristipaineessa olisi ajan mittaan voinut osoittautua ylivoimaiseksi tai ainakin tuskallisen kalliiksi.

Kumpikin päätös edellyttää paljon seurausten jälkihoitoa. Katseen pitää kuitenkin olla myös tulevaisuudessa. Suomen talouden rakenteen pitää olla jatkossa monipuolisempi, jotta maa kehittyisi ja kestäisi mahdollisia uusia iskuja.

Eiliset päätökset vain vahvistivat yksipuolistumista. Siksi tarvitaan päätöksiä, jotka auttavat jo toimivia yrityksiä selviämään ja uudistumaan. Erityisesti tarvitaan kuitenkin toimia, jotka rohkaisevat luomaan jotain kokonaan uutta. Vaikeina hetkinä voimat tahtovat keskittyä liikaakin vanhan säilyttämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat