Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikalle halutaan samat säännöt kuin muillekin

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pysyy mukana Kreikan tukemisessa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikka seurasi sivusta, kun euroryhmä ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF neuvottelivat Brysselissä yli kymmentuntiseksi venyneessä kokouksessa Kreikan rahoittamisesta, lainan ehdoista ja mahdollisuuksista velkahuojennuksiin. Sopimusta hiottiin keskiviikon vastaisen yön pikkutunneilla jo varsin absurdeissa tunnelmissa, kun Ranskan delegaatio laittoi kännykästä Zorbaksen tanssin soimaan.

Tunnelmaa kevensi kuitenkin IMF:n taipuminen siihen, ettei valuuttarahasto vielä irrottaudu Kreikan rahoittamisesta. Euromaiden valtiovarainministerit saivat sovittua, että Kreikka saa uuden 10,3 miljardin euron lainaerän viime kesänä sovitusta rahoitusohjelmasta. IMF päättää omasta rahoituspäätöksestään syksyllä, kun Kreikan talouden nykytilasta on lisää dataa ja analyysia. Jo nyt IMF antoi kuitenkin poliittisen lupauksen tai vahvan signaalin rahoittamisen jatkumisesta.

IMF on silti yhä hyvin kyyninen sen suhteen, että Kreikalla olisi kykyä ja halua selvitä veloistaan ja talousuudistuksista. Siksi IMF on halunnut Kreikan velkojen leikkausta. Saksan ja Suomenkin tahto on ollut, ettei Kreikalle anneta uusia velkahelpotuksia ennen vuotta 2018 – jotta Kreikka ei sotkisi Saksan liittopäivävaalien asetelmia. Jokin huojennus velkaan on silti luvassa, mutta mikä se tarkalleen on, sitä ei vielä sovittu.

Vaikka Kreikka-päätöksessä voi puhua myös aikalisästä, se oli euroalueen pelisääntöjen näkökulmasta askel Saksan ja Suomen haluamaan suuntaan. Euromaita ei jaoteltu sen mukaan, keitä säännöt koskevat ja keitä pidetään toivottomina tapauksina. Pitkällä aikavälillä EU:n vakaus- ja kasvusopimus tuo mittariston kaikkien taloudenpidolle.

Kreikalta edellytetään yhä kunnianhimoisia uudistuksia. Euromaat lupaavat kuitenkin, että jos Kreikan talous pysyttelee vakaus- ja kasvusopimuksen puitteissa mutta Kreikka silti kohtaa odottamattomia vaikeuksia, muut auttavat.

Huonosta taloudenpidosta ei pidä palkita eikä huonosta onnesta rangaista. Kokemus osoittaa, kuinka vaikeaa on arvioida, mikä heikkona pidetty maa alkaakin vauhdilla nousta ja kuinka nopeasti kasvu voi kääntyä laskuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat