Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinäiset ihmiset ovat pelokkaita ihmisiä – Yhdysvallat on täynnä valkoista vihaa

Amerikkalaisten tyytymättömyys on muuttunut krooniseksi, eivätkä republikaanit tai demokraatit ole tehneet sille mitään, kirjoittaa Saska Saarikoski.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Olin toukokuun alussa Länsi-Virginian pääkaupungissa Charlestonissa katsomassa Donald Trumpin vaalitilaisuutta. Ajomatkaa täältä Washingtonista oli vain viisi ja puoli tuntia, mutta se vei maailmasta toiseen.

Täällä esikaupungissa useimmat naapurimme ovat korkeasti koulutettuja. Heidän arvonsa ovat samalla tavalla vapaamielisiä kuin meidän pohjoismaalaisten.

Pihaviheriöillä mainostetaan Bernie Sandersia tai Hillary Clintonia. Kotikatumme ainoa republikaani ei kehtaa laittaa vaalikylttejä pihalleen, vaan pitää ne eteisessään.

Länsi-Virginia on Trumpin vahvinta tukialuetta. Hiilikaivostyöläiset ovat hulluna ehdokkaaseen, joka on luvannut avata suljetut kaivokset.

Maryland on keskituloiltaan Yhdysvaltain rikkain osavaltio, Länsi-Virginia toiseksi köyhin. Hyväosaiset tukevat vallankumouksellista vasemmistolaista, tyhjätaskut oikeistolaista miljardööriä.

Donald Trumpin kannattajia yhdistää se, että he ovat vihaisia. Heistä Yhdysvallat on menossa väärään suuntaan, mennyt jo pitkään.

Amerikkalaisten enemmistö on ollut tätä mieltä peräti 12 vuotta peräkkäin. Tyytymättömyys on muuttunut krooniseksi, eikä kumpikaan puolue ole tehnyt sille mitään.

Vihaisimpia ovat heikosti koulutetut valkoiset, jotka ovat nähneet asemansa romahtavan. Aikaisemmin moni heistä oli ylpeää työväenluokkaa, kuului ammattiliittoon ja äänesti demokraattipuoluetta.

Nyt tehtaat on suljettu tai palkkoja on leikattu. Turvallisia työpaikkoja ei enää ole. Työyhteisöt ovat hajonneet. Työväen solidaarisuus on vaihtunut kaikkien sotaan kaikkia vastaan. Katkeruus ja rasismi ovat lisääntyneet.

Sosiologi Robert Putnam kuvasi amerikkalaisen sosiaalisen rakenteen hajoamista kirjassaan Bowling Alone. Putnam tiivisti yhteiskunnan muutoksen siihen, että aikaisemmin amerikkalaiset keilasivat työporukalla, nykyisin keilaradalle mennään yksin.

Yksinäiset ihmiset ovat pelokkaita ihmisiä. He ovat alttiita vihaan ja poliittisiin hullaantumisiin. He ovat helposti huijattavissa ja hallittavissa.

”Valkoisen työväenluokan 30 viime vuoden taloudellinen alamäki yhdistettynä sosiaaliseen eristäytymiseen oli kuivaa ruutia, jonka Trump sytytti”, Putnam arvioi The New York Times -lehdessä 9. toukokuuta.

Trump riehuu ja räyhää, mutta puhuu myös siitä, mistä muut ovat vaienneet: vapaakaupasta.

Vapaakauppa on niitä harvoja asioita, joista republikaanit ja demokraatit ovat olleet yhtä mieltä. Maan eliitti on pitänyt maailmankaupan vapautumista väistämättömänä mutta myös hyvänä, sillä pitkällä aikavälillä se on kaikkien etu.

Pitkällä aikavälillä olemme kuitenkin kaikki kuolleita, kuten edesmennyt ekonomisti J. M. Keynes muistutti. Kuolleita ovat varsinkin köyhät valkoiset, joiden elinikäennuste on kääntynyt laskuun. Ilmiö on länsimaissa ainutlaatuinen.

Ensin uutisoitiin valkoisten miesten kriisistä, sitten havaittiin, että naisten tilanne on yhtä paha.

Tutkijat uskovat kuolleisuuden kasvun johtuvan itsemurhista, huumeista ja lääkkeistä – epätoivosta.

Näitä kuolemaantuomittuja näin myös Charlestonissa. Langanlaihoja lommoposkisia nuorukaisia, joilla oli tatuointeja ja tyhjät silmät.

Jostain syystä valkoisten epätoivo ei ole nostanut samanlaista huolta kuin monet muut ongelmat.

Poliisiväkivaltaa vastustetaan Black Lives Matter -iskulauseella. LBGT-väki kampanjoi transsukupuolisten vessojen puolesta. Sen sijaan White Lives Matter -iskulausetta pidettäisiin nykyisessä ilmapiirissä rasistisena.

Rannikoiden menestyjät ovat tottuneet kutsumaan Länsi-Virginiaa ja muita sisämaan köyhiä seutuja ”fly over countryksi” eli alueeksi, jota he eivät näe eivätkä haluakaan nähdä kuin lentokoneen ikkunasta.

Kouluttamattomia valkoisia saatetaan nimitellä ”trailer trashiksi” tai ”white trashiksi”, asuntovaunurahvaaksi tai valkoiseksi roskaväeksi.

Olen vapaamielinen ja kansainvälinen ihminen. Kannatan vessatasa-arvoa. Vastustan rasismia. En halua luopua vapaakaupasta enkä kääntää kelloja taaksepäin. Silti olen ymmälläni. Miksi monet, jotka vakuuttavat olevansa heikkojen puolella, suhtautuvat niin kylmästi valkoisen alaluokan vaikeuksiin?

Sillä heikkojahan he ovat, uhonsa alla. Heikkoja ja eksyksissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat