Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahapelifuusio jäi puolitiehen, RAY:n valvojat olisivat tukistaneet Olympiakomiteaa ajat sitten

Ensi vuonna rahaa suoltaa yksi koneisto, mutta rahanjako ja vaikutusten arviointi eroavat yhä merkittävästi Veikkauksen ja RAY:n edunsaajien välillä.

Pääkirjoitus
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Suomalainen pelimonopoli siirtyy ensi vuonna uuteen aikaan, kun Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys (RAY) ja Fintoto yhdistyvät. Fuusiolla haetaan säästöjä, voimaa kilpailuun ja ennen kaikkea turvaa kotimaisen yksinoikeusjärjestelmän jatkolle.

Peliyhtiöt ovat tärkeä tulonlähde järjestöille. Opetusministeriö jakaa vuosittain Veikkauksen tuottoja urheilulle, tieteelle, taiteelle ja nuorisotyölle 500 miljoonaa euroa. RAY tukee sosiaali- ja terveysalan järjestöjä sekä veteraaneja 400 miljoonalla eurolla.

Peliyhtiöiden fuusio ei silti tarkoita koko järjestelmän harmonisointia. Pikemminkin remontti jää kesken.

Ensi vuonna rahaa suoltaa toki yksi koneisto, mutta rahanjako ja vaikutusten arviointi eroavat yhä merkittävästi Veikkauksen ja RAY:n edunsaajien välillä.

Tämä tuli selväksi, kun opetusministeriö julkisti Olympiakomitean taloustarkastuksen. Raportti paljasti avustusten käytön olleen luovaa. Lisäksi se löysi heikkouksia tukien käytön valvonnassa.

Tarkastuksen perusteella Olympiakomitealta peritään takaisin 400 000 euroa. Summa voi pienentyä, jos Olympiakomitean oikaisuvaatimus menestyy.

Epäkohtien taustalla on muun muassa resurssien puute. Liikuntarahojen jaosta ja valvonnasta vastaa opetusministeriössä muutama virkamies. Tarkastaja aloitti työssään tämän vuoden alussa.

Raha-automaattiyhdistyksessä avustuksiin ja tulosten seurantaan suhtaudutaan vakavammin. Pelkästään RAY:n valvontayksikössä on yksitoista työntekijää. Yksiköllä on sähköinen asiointijärjestelmä ja itse kehitetty moniulotteinen valvontametodologia riskipisteytyksineen.

Ensi vuonna sosiaali- ja terveysministeriöön siirtyvä avustusosasto on RAY:n ylpeys, josta hyötyvät järjestötkin. RAY haluaa, että heidän valvontansa läpäisy on sertifikaatti. Toiminta on vastuullista, kun se on RAY:n tukemaa ja valvomaa.

Olympiakomiteaa RAY:n tarkastajat olisivat tukistaneet aikoja sitten, jos urheilun tuet olisivat RAY:n valvonnassa.

Olisiko peliyhtiöiden fuusio pitänyt ulottaa myös rahanjakoon? Pitäisikö järjestöjen avustuksia varten olla yhteinen valmistelu- ja valvontamoottori?

Kannattaisi harkita.

Ainakin sekä opetus- ja kulttuuriministeriöllä että sosiaali- ja terveysministeriöllä pitäisi olla samat valvontamekanismit, koska kaikki pelituotot jaetaan pian ministeriöiden kautta. Kyse on isoista rahoista ja periaatteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat