Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperiala antoi toivoa kilpailukykysopimukselle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Etelä-Suomen Sanomat kiittelee sitä, että Paperiliitto ja Metsäteollisuus löysivät sovun kilpailukykysopimuksen soveltamisesta paperiteollisuudessa.

”Kysymys on merkittävästä askeleesta kilpailukykysopimuksen kannalta, vaikka nyt syntyneen sovinnon piirissä on vain 13 000 työntekijää. Metsäteollisuuden osuus maamme viennistä on kokonainen viidennes, joten alan saaminen mukaan kilpailukykysopimukseen on elintärkeää.”

”Yksi kyräilyn aihe on ollut, miten vuosityöaikaa käytännössä pidennetään 24 tunnilla. Työnantajaleiri haluaa toteuttaa pidennyksen kokonaisina työpäivinä, mikä lisäisi tuottavuutta tehokkaammin kuin esimerkiksi jokaisen työpäivän jatkaminen kuudella minuutilla.”

”Paperiteollisuudessa työajan pidennys päätettiin jättää ensisijaisesti paikallisesti sovittavaksi. Lähtökohtana ovat kolme täyttä työpäivää, jotka pyritään saamaan kokoon muiden muassa luopumalla niin sanotuista pekkaspäivistä. Ratkaisusta otettaneen mallia aloilla, joilla soveltamisneuvottelut ovat edelleen kesken.”

”Tietenkään ei ole yllättävää, että kilpailukykysopimusneuvottelut eivät ole sujuneet kuin tanssi. Asetelma on työmarkkinapolitiikassa poikkeuksellinen, sillä Suomeen ei muutamasta aiemmasta yrityksestä huolimatta ole syntynyt perinnettä, jossa työehdot pantaisiin joustamaan huonoina aikoina alaspäin.”

Kaleva pitää paperialan neuvottelutulosta varsinaisena päänavauksena.

”Ilmeisesti nyt käy samalla tavalla kuin aina ennenkin palkka- ja työehdoista sovittaessa. Sopimuksia ei synny laajassa mitassa ennen kuin määräaika on umpeutumassa. Joillakin aloilla tulokseen päästäneen vasta sen jälkeen.”

”Mikäli tehtailla ei löydy yhteistä näkemystä, leikataan pekkaspäivistä. Pekkaspäivillä tarkoitetaan metsäteollisuuden keskusliiton entisen toimitusjohtajan Matti Pekkasen johdolla vuonna 1984 tehtyä tulopoliittista ratkaisua, jossa sovittiin työajan lyhentämisestä. Ajan menoa kuvaa hyvin se, että työajan lyhentäminen tapahtui metsäpatruunoiden edusmiehen johdolla ja päätä työajan pidennyksellä avaa taas metsäteollisuus.”

Iltalehden mukaan liittokohtaiset neuvottelut koskevat vaikeita asioita.

”Ongelmat kilpistyvät yleensä kahteen kysymykseen: sovitun työajan lisäyksen toteuttamistapaan ja kriisilausekkeeseen. Niinpä aikaa ei ole tarvittu monimutkaisten asioiden selvittelyyn vaan lähinnä probleemien hautomiseen.”

Pohjalainen korostaa, että työajan pidentäminen kolmella päivällä toteutetaan ensisijaisesti paikallisesti sopimalla.

”Pää avautui alalla, jonka tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin, pääosa vielä satamien kautta.”

”Tämä asettaa paineita AKT:lle, joka on sitkeästi kieltäytynyt kilpailukykysopimuksesta. Perustelun velvollisuus on sillä, joka hidastaa vientiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat