Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi on ketterä kääntämään linjaa

Myös Suomella voisi olla opittavaa siitä ripeydestä, jolla Ruotsin hallitus pystyy muuttamaan politiikkaansa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ruotsissa vaalit nostavat valtaan jommankumman blokin, tällä kertaa sosiaalidemokraattien ja Stefan Löfvenin johtaman hallituksen, mutta politiikan linja voi muuttua myös vaalien välillä.
Ruotsissa vaalit nostavat valtaan jommankumman blokin, tällä kertaa sosiaalidemokraattien ja Stefan Löfvenin johtaman hallituksen, mutta politiikan linja voi muuttua myös vaalien välillä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi keskiviikkona hallituksensa ministerivaihdoksista. Sysäyksen salkkujen uusjakoon antoi ennen kaikkea sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue. Se on joutunut pitkin kevättä selvittämään varsinkin varapääministerinä ja ympäristöministerinä toimineen Åsa Romsonin ja asuntoministerinä toimineen Mehmet Kaplanin lausuntoja ja heihin henkilöityviä kohuja.

Löfven selvästi toivoo hallitukselleen uutta suuntaa, ja siksi hän ei tyytynyt vain korvaamaan lähtijöitä: hallitus sai kolme uutta ministeriä ja hallituksen sisällä jaettiin tehtäviä uusiksi. Yksi kiinnostavimmista uusista nimistä on Eurooppa-ministeri Ann Linde, joka on kerännyt kehuja määrätietoisuudestaan pakolaiskriisin keskellä sisäministeri Anders Ygemanin valtiosihteerinä.

Vaikka Ruotsin hallituksen taival voi vaikuttaa kompuroinnilta, mielikuva ei aivan tee oikeutta Löfvenille. Siitä huolimatta, että Ruotsi on blokkipolitiikan maa, hallitus pystyy nopeisiin suunnanmuutoksiin myös kesken hallituskauden. Tästä osoituksena ovat Ruotsin tapa hoitaa pakolaiskriisiä ja vastata Itämeren alueen turvallisuustilanteen nopeaan heikentymiseen.

Ruotsi sulki Tanskan-vastaisen rajansa ja kiristi huomattavasti turvapaikkapolitiikkaansa. Päätösten nopeus ja muutosten kulmakerroin yllättivät jopa hallituksen itsensä. Ympäristöpuolueen ongelmat johtuvat pitkälti siitä, että hallituksen sulkiessa Ruotsin rajoja puolue joutui tekemään täyskäännöksen omassa linjassaan.

Myös aluepuolustus teki paluun – vaikka sen poistaminen oli vieläkin nopeampaa. Päätöksillä on suuret vaikutukset myös Suomeen. Samoin on merkitystä siihen havahtumisella, miten nopea Ruotsi todella voi olla päätöksenteossaan.

Ruotsiin verrattuna Suomen liikkeet ovat loivia. Suomalaiset saattavat olla myös ruotsalaisia pitkävihaisempia.

Monia kalvaa, miten Ruotsi jätti kertomatta EU-jäsenyyshakemuksestaan. Olisiko siis myös Nato-hakemus yllätys, vaikka molemmilla on nyt sama tavoite tiivistää Nato-yhteistyötä?

Pohjoismainen yhteistyö ei ole vain puhetta, vaan Itämeren muuttunut turvallisuustilanne on antanut sille uutta merkitystä myös Natossa ja Yhdysvaltain-suhteessa. Pohjolan johtajien yhteinen vierailu Valkoiseen taloon presidentti Barack Obaman vieraaksi oli tärkeä osoitus yhteistyön painoarvosta.

Vierailu korosti sitä, että Pohjoismaat merkitsevät Yhdysvalloille enemmän ryhmänä ja yhdessä Itämeren alueella toimivina kumppaneina kuin yksittäisinä maina. Yhdysvaltojen näkemys tiivistää entisestään pohjoismaista yhteistyötä, vaikka kaikki korostaisivat osin kansallisista syistä kahdenvälisiä suhteita. Washingtonissa Suomi ja Ruotsi saivat myös Yhdysvalloilta hakemansa tuen sille, että ne osallistuivat EU:n korkean edustajan rinnalla Naton ja EU:n huippukokoukseen.

Millekään Itämeren rantavaltiolle ei enää ole epäselvää, millainen kohtalonyhteys niillä on keskenään, jos Venäjään liittyvät turvallisuusuhkat konkretisoituvat kriisiksi. Tämä näkyy yhteistyössä, Nato-arvioissa, selonteoissa ja puheissa.

Itämeren alueen turvallisuus sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö ovat pääaihe myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön kesäkuussa isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa. Puhujavieraana on Ruotsin pääministeri.

Löfveniä kannattaa kuunnella tarkkaan. Ruotsi on usein osoittanut sellaista ketteryyttä, josta myös Suomelle voisi olla hyötyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat