Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyyden torjunta alkaa jo ennen ikäviä uutisia

Ei ole sama, millä paikkakunnalla joutuu työttömäksi. Yritysten kyky luoda uusia työpaikkoja riippuu myös siitä, pystyykö kaupunki houkuttelemaan osaavia ja yritteliäitä ihmisiä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tämän viikon uutiset Microsoftista ja Talvivaarasta olivat murheellista luettavaa monissa suomalaiskodeissa. Suuri joukko ihmisiä tietää menettävänsä työpaikkansa, ja moni on saman uhan alla seurausvaikutusten takia. Osa elää vielä pitkään epävarmuudessa.

Työttömyyden vaikutukset ovat aina kovimpia yksilötasolla, mutta usein ne osuvat erityisen lujasti tietyille paikkakunnille, jotka ovat olleet riippuvaisia yhdestä yrityksestä tai toimialasta.

Tällä kertaa Microsoftin matkapuhelimien tuotekehityksen lakkauttaminen osuu Espooseen, Tampereeseen ja Saloon. Terrafame Oy:n Talvivaaran kaivoksen todennäköinen alasajo näkyy aikanaan selvimmin Sotkamossa, mutta vaikutukset ulottuvat myös laajemmin Kainuuseen.

Ei ole yhdentekevää, millä paikkakunnalla joutuu työttömäksi. Pienellä paikkakunnalla on vaikea saada omaa kokemusta vastaavaa työpaikkaa. Osin Talvivaaran ansiosta Sotkamon työttömyysaste on ollut Kainuun alhaisin, noin 14 prosentin luokkaa, mutta jo naapurikunnassa Kuhmossa prosentti on yli 20.

Entisistä Nokia-paikkakunnista Salo on kokenut kovia, ja sen työttömyysaste oli huhtikuussa vajaat 16 prosenttia. Tampereella kaupungin kehitys on hyvässä vauhdissa, mutta työttömyys on jo valmiiksi korkea, yli 17 prosenttia.

Espoossa työttömyyden suunta on jo tovin ollut kasvussa, mutta silti sen työttömyysaste on suurten kaupunkien alhaisimpia, kymmenen prosentin pinnassa.

Kaupunkien työkalupakki on rajallinen, kun työttömien määrä nousee äkillisesti. Toimitilojen järjestäminen uusille tulokkaille ja muut perinteiset keinot toki auttavat, mutta tuloksekkain työ on tehty kuitenkin etukäteen. Osaavia ja yritteliäitä ihmisiä houkuttelevalla paikkakunnalla tulevaisuudenusko on vahva myös vaikeina aikoina.

Moni kaupunki on laatinut jo markkinointistrategian. Viimeksi joukkoon liittyi tällä viikolla pääkaupunki Helsinki. Lennokkaiden esittelymateriaalien keskeinen viesti on kuitenkin kaikkialla sama: markkinointi toimii vain silloin, kun sanat vastaavat todellisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat