Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Todennäköiseen on hyvä varautua

Todennäköisesti britit pysyvät EU:ssa, Espanja saa hallituksen ja Donald Trump häviää vaalit Yhdysvalloissa, mutta mikä näistä kolmesta jää toteutumatta?

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Todennäköisesti käy näin: britit päättävät kansanäänestyksessä 23. kesäkuuta pysyä EU:ssa.

Kolme päivää myöhemmin Espanjassa konservatiivipuolue voittaa vaalit ja muodostaa hallituksen.

Lopulta marraskuussa Hillary Clinton valitaan Yhdysvaltain presidentiksi, vaikka Donald Trump vakuuttaa suu raivosta vaahdoten, että se on väärin.

Ennustukset voi tarkastaa lukuisten vedonlyöntitoimistojen verkkosivuilta. Toimistojen laskemat todennäköisyydet ovat tunteettomia ja vailla aatetta, ellei tasoitusten kallistamista vedonvälittäjän eduksi lasketa sellaiseksi.

Kunkin yllä luetellun tapahtuman todennäköisyys on nykyisillä tiedoilla noin 70 prosenttia.

Edessä olevia vaihtoehtoja on syytä tarkastella, koska meneillään oleva kriisivyöry herättää vaikutelman jotenkin vääjäämättömästä kulkusuunnasta.

Hyvinä aikoina usko myönteisiin vaihtoehtoihin on ylimitoitettu. Nyt odotetaan tappioita.

Tappioita myös tulee, kuten Microsoftin ja Talvivaaran työntekijät Suomessa saivat kuulla keskiviikkona. Kansainvälisessä politiikassa huomio keskittyy kuitenkin nyt epätodennäköisempiin vaihtoehtoihin.

Todennäköisyyskään ei ole aivan yksinkertaista, ja kaipaa tarkentamista.

Politiikassa todennäköisyys ei ole silkkaa laskuoppia, koska kyse on ihmisten toiminnasta. Vedonvälittäjät saivat todennäköisesti kokea tämän tuntuvina tappioina Itävallan presidentinvaaleissa, jotka vihreiden ehdokas yllättäen voitti sunnuntaina.

Todennäköisyydet myös muuttuvat, kun niitä lasketaan sarjalle tapahtumia – vaikka ne olisivat toisistaan erillisiä.

Jos vajaan 70 prosentin todennäköisyyden tapahtumia on kaksi, todennäköisyys niiden molempien toteutumiselle on jo alle 50 prosenttia. Jos tapahtumia on kolme, todennäköisyys putoaa noin kolmannekseen.

Tältä pohjalta pitäisi varautua siihen, että joko britit lähtevät EU:sta, Espanja ei vieläkään saa hallitusta tai Clinton häviää presidentinvaalit.

Tämäkään ei ole selvää. Todellisuudessa tapahtumat vaikuttavat toisiinsa. Esimerkiksi brittien pysyminen EU:ssa voisi auttaa sekä Espanjan konservatiiveja että Clintonia.

Lopuksi tunnustus: Trumpin suun vaahtoamiselle ei ole ennustetta. Keksin sen itse, mutta siitä voisi lyödä vetoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat