Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liittoneuvottelujen suma purkautuu

Liittoneuvottelujen suurin lukko aukesi perjantaina, kun hallitus kertoi, miten se aikoo tulkita paikallista sopimista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Metalliliitto on usein ollut päänavaaja työmarkkinaratkaisuissa. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi jo hyvissä ajoin, että nyt on muiden vuoro.
Metalliliitto on usein ollut päänavaaja työmarkkinaratkaisuissa. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi jo hyvissä ajoin, että nyt on muiden vuoro. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Monen työmarkkinajohtajan mökkireissu on tältä viikolta peruttu, aivan säästä riippumatta. Viikonvaihteessa odotetaan varsinaista neuvotteluruuhkaa, kun liitot sopivat kilpailukykysopimuksen mukaisia alakohtaisia sovellutuksia.

Tällä viikolla liittojen sovelluksia on tehty tihenevään tahtiin. Suma alkoi purkautua, kun Teollisuusalojen ammattiliitto Team ja työnantajien Kemianteollisuus kertoivat päässeensä neuvottelutulokseen pääsopimusaloillaan.

Tähän mennessä suurin alustava sopimus on tehty paperiteollisuudessa Metsäteollisuuden ja Paperiliiton kesken. Se koskee noin 12 000:ta paperimiestä ja -naista. Toisessa päässä on esimerkiksi harja- ja sivellinalan alustava sopimus. Se koskee noin 80:tä työntekijää.

Liittoneuvottelujen suurin lukko aukesi perjantaina, kun hallitus kertoi, miten se aikoo tulkita paikallista sopimista. Etenkin palkansaajaliitot ovat halunneet varmuuden paikallisen sopimisen mallista, ennen kuin ne päätyvät sopimukseen työnantajien kanssa. Epätietoisuus on jarruttanut monen alan neuvotteluja.

Henkilöstön edustajan asema paikallisessa sopimisessa on vaivannut Suomen Yrittäjiä, mutta ei palkansaajia tai Elinkeinoelämän keskusliittoa. Yrittäjien tulkinnan mukaan myös järjestäytymättömiin yrityksiin tulisi luottamusmiespakko.

Kompromissiesityksen mukaan työajoista voi sopia työpaikoilla aivan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Muuten mennään sen mukaan, miten alan työehtosopimuksessa sanotaan: jos työpaikkakohtaiseen sopimiseen tarvitaan luottamusmies, se tarvitaan myös järjestäytymättömissä yrityksissä.

Yrittäjien etujärjestö on pitänyt luottamusmieskysymyksestä niin suurta meteliä, että pimentoon on jäänyt varsinainen suuri muutos. Kilpailukykysopimus antaa alan työnantajaliittoon kuulumattomalle yritykselle mahdollisuuden käyttää samoja joustoja kuin järjestäytyneelle yritykselle, tosin samoin ehdoin. Se on kuitenkin merkittävä laajennus paikalliseen sopimiseen.

Ensimmäisinä neuvottelut saivat valmiiksi ne SAK:n vientialojen liitot, jotka ensi vuonna aikovat sulautua yhdeksi teollisuuden jättiliitoksi. Metalliliitto puuttuu vielä joukosta, mutta sen aikataulu on väistämättä hitaampi kuin muiden teollisuusliittojen. Metallilla oli alkuviikosta liittokokous, joka vei neljä hyvää neuvottelupäivää. Metallin vastavalittu valtuusto pääsee joka tapauksessa antamaan lopullisen siunauksensa mahdolliselle sopimukselle vasta jonkin matkaa kesäkuun puolella.

Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoi keväällä, että tavanomaisesta poiketen metallimiehet eivät tällä kertaa toimi neuvottelujen päänavaajana. Hän sanoi, että nyt joku toimihenkilöliitto saa näyttää mallia. Heitto oli tarkoitettu STTK:n ja Akavan liitoille, jotka olivat valmiit pureksimatta nielemään hallituksen asettamat tavoitteet kilpailukykysopimukselle. Siinä vaiheessa STTK:n ja SAK:n tiet erkanivat, ja suunnitelma uudesta keskusjärjestöstä kaatui.

Ensi viikko on neuvottelujen kannalta ratkaiseva viikko. Neuvottelutulosten – ei siis vielä virallisesti hyväksyttyjen alakohtaisten sopimusten – on määrä olla valmiina tiistaina virka-ajan päättyessä. Keskiviikkona työmarkkinajärjestöt kokoontuvat katsastamaan, tuliko sopimuksesta riittävän kattava. Sitten hallitus kertoo tuloverokevennyksistä. Perjantaina aamupäivällä järjestöjen hallitukset kokoontuvat tahoillaan siunaamaan kilpailukykysopimuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat