Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus muokkaa myös maakuntarajoja

Yhdeksän kuntaa halusi vaihtaa maakuntaa. Ministerit antoivat luvan neljälle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maakuntahallintoon siirrytään vuoden 2019 alussa. Muutokseen valmistautuminen saavutti tällä viikolla yhden tärkeän etapin, kun selvisi, mikä on tuleva maakuntajako. Hallituksen reformiministerityöryhmä teki asiasta päätöksen torstaina.

Neljä kuntaa vaihtaa maakuntaa toiveensa mukaan. Iitti siirtyy Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen, Heinävesi Etelä-Savosta Pohjois-Karjalaan, Joroinen Etelä-Savosta Pohjois-Savoon ja Isokyrö Pohjanmaan maakunnasta osaksi Etelä-Pohjanmaata.

Viiden kunnan toiveet eivät toteutuneet. Jämsä ja Kuhmoinen ovat vastedeskin Keski-Suomea eivätkä Pirkanmaata. Pieksämäki, Savonlinna ja Enonkoski pysyvät Etelä-Savossa, vaikka ne olivat toivoneet siirtoa osaksi Pohjois-Savoa tai Savon maakuntien yhdistämistä.

On tosin syytä olla tarkkana, kun puhutaan kuntien ja maakuntien suhteesta. Nykyiset maakuntien liitot ovat kunnista muodostuvia kuntayhtymiä. Tulevat maakunnat ovat kuitenkin itsehallinnollisia. Niiden päättäjät saavat kuntien tavoin valtuutuksensa vaaleissa oman alueensa asukkailta. Siksi kunnat pystyivät esittämään toiveensa, minkä jälkeen ministerit käyttivät omien sanojensa mukaan ”kokonaisharkintaa”.

Uudella maakuntajaolla on merkitystä myös eduskuntavaaleissa, koska samalla vaalipiirien rajat muuttuvat.

Vaihtoa halunneet kunnat ovat tähänkin asti sijainneet maakuntiensa reuna-alueilla. Niistä on asioitu kahteen suuntaan. Ajan mittaan toinen keskuksista on muuttunut houkuttelevammaksi.

Suurin syy haluun vaihtaa maakuntaa liittyy sote-uudistukseen. Koska sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen kuuluu tulevaisuudessa maakunnille, kunnat ovat pohtineet, millaisessa kartan kohdassa niiden asema olisi suotuisin.

Tällaisessa pohdinnassa on vaara, että rajojen piirtelyyn tulee taktikoinnin makua. Maakuntaa vaihdettaisiin, jotta oma aluesairaala saisi lähivuosien järjestelyissä pehmeämmän kohtelun.

Maakuntahallinnon pitäisi kuitenkin katsoa kauemmaksi tulevaisuuteen. Siksi on hyvä, että ministerit käyttivät tapauskohtaista harkintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat