Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilasto paljastaa kiekkomaiden tason – Suomella on muita paremmat joukkueet

Tilastollisesti Suomi lähtee kisoihin keskimäärin muita paremmalla joukkueella, kirjoittaa Jaakko Lähteenmaa.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tilastotieteen opiskelijoiden järjestölehti Tyyppiarvo teki jääkiekon MM-kisojen aikaan selvityksen kiekkokisojen tason vaihteluista eri vuosina. Lehti oli laskenut vuodesta 1995 alkaen MM-jäillä pelanneille joukkueille OS- eli Olympic Score -lukeman kuvaamaan joukkueiden tasoa.

Jokaisen huippu-urheilijan unelma on päästä olympialaisiin ja menestyä siellä. Olympialaisissa toisistaan mittaa ottavat kaikkien lajien parhaat. Mitä enemmän MM-joukkueessa on kisoja ympäröiviin olympialaisiin osallistuneita kiekkoilijoita, sitä kovempi porukka.

Modernin ajan kovatasoisimmat MM-kisat pelattiin vuonna 2005 Itävallassa. NHL:n työsulun ansiosta rahakaukaloiden tähdet olivat vapaita osallistumaan kisoihin, ja jäällä nähtiin kaikilta kärkimailta enemmän NHL-tähtiä kuin koskaan. MM-kultaa saaneen Tšekin joukkueen pistepörssin voitti Jaromír Jágr, joka oli sekä olympiakultamitalisti että NHL:ssä eniten maaleja ja pisteitä takonut eurooppalainen pelaaja. Muita kärkimaita vähemmän olympiakävijöihin nojasi Kanada, yltäen silti MM-hopealle.

Kanada ja Yhdysvallat erottuvat Tyyppiarvon selvityksessä maina, joiden joukkueet OS-lukemalla mitaten luistelevat MM-jäille vuodesta toiseen takamatkalta. Sidney Crosbyn kaltaiset tähdet loistavat näissä karkeloissa poissaolollaan. Molempien maiden pelaajamateriaalin leveys on kuitenkin niin häkellyttävä, että kisoihin voi huoletta lähettää vähän nuorempaakin kaartia.

Suomen OS-pistelukema on sen sijaan vuodesta toiseen korkea. Tilastollisesti Suomi lähtee kisoihin keskimäärin muita paremmalla joukkueella. Tänä vuonna NHL:n runkosarjan päätyttyä kisajoukkueeseen kiirehtivät Leo Komarov, Aleksander Barkov, Jussi Jokinen, Mikko Koivu ja Mikael Granlund. Leijonissa on imua ja pelaajilla halua edustaa.

Presidentti Martti Ahtisaari on kiitellyt, että Suomen ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruus vuonna 1995 auttoi meidät irti 1990-luvun alun lamasta. Ahtisaaren mukaan Suomessa oli tilaus menestystarinoille, ja sellaiseksi valtavan kansanriehan aiheuttanut kiekkokulta kelpasi. Mestareita osataan arvostaa.

Tyyppiarvon laskelmissa Suomi arvioitiin tämän kevään todennäköiseksi mitalimaaksi. Kanadasta lehti taas totesi, että se pystyy ainoana joukkueena voittamaan mestaruuden täysin OS-lukemista riippumatta. Kyllä tilastot tietävät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat