Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta ei ole entisensä

Keskustan viimeaikainen politiikka tuntuu epätodennäköiseltä puolueen tekemäksi.

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Puoluekokousten superviikonloppu 10.–12. kesäkuuta lähenee, ja ennakko-oletuksena on, että suurimmat tunteet kuohuvat kokoomuksessa Lappeenrannassa.

Siellä tehdään päätöksiä, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti jopa maan hallituksen toimintakuntoon.

Mutta eipä unohdeta, että myös keskusta osaa nyhjäistä vaikka tyhjästä draamaa omaan puoluekokoukseensa. Keskustan kokouksessa Seinäjoella käydään hieman pienemmän mittaluokan henkilövaaleja ja nimetään jopa oma presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

”Jännitys on muualla, mutta keskustan kokous on kokonaistaideteos”, kiteytti eräs kokoukseen tarkkailijaksi tuleva.

Keskustan kokous on myös mahdollisuus haistella, mitä kuuluisa keskustan kenttä tuumaa tämänhetkisestä hallituspolitiikasta – joka kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan on kokoomuslaisinta ikinä.

Ainakin politiikka on viime aikoina ollut epätodennäköistä keskustan tekemäksi.

Mietitään vaikka aluepolitiikkaa: keskusta sai kyllä maakuntansa, mutta asuuko niissä kohta kukaan? Menneellä viikolla keskustalainen ministeri joutui kertomaan kansalle, että Kainuussa sijaitseva kaivos ehkä lopetetaan.

Entä miltä näyttää raittiuspuolue keskustan alkoholipolitiikka? Siltä, että limuviinat ja nelosolut tulevat ruokakauppoihin, mikä lisää takuuvarmasti alkoholihaittoja.

Ei ole liikennepolitiikkakaan entisensä. Kuka suojelisi maaseudun taksiliikennettä, VR:n junavuoroja tai perustienpitoa keskustaministeri Anne Berneriltä?

Keskusta on myös henkeen ja vereen kuntapuolue, ja kuntapäättäjillä riittää pureskeltavaa hallituksen päätöksessä murjoa kuntien itsehallintoa: tarkoituksena on kieltää niiltä isot sairaalainvestoinnit ja asettaa ehkä katto kuntaveron tasolle.

Hieman vaikeasti näyttää keskusta puolustavan myös sosiaali- ja terveydenhuoltoon suunniteltua valinnanvapautta. Kaikkein vaikeinta se näyttää olevan uudistusta ajavalle keskustalaiselle peruspalveluministerille Juha Rehulalle.

Voi olla, että puoluekokouksessa ei keikuteta venettä eikä kehdata puuttua hallituspolitiikan sisältöön. Jäljelle jää henkilövalintoja, joihin voi purkaa osan mieltä askarruttavista asioista. Joku saattaa esimerkiksi kysyä ääneen, miksi puoluejohto halusi asettaa presidenttiehdokkaan jo nyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat