Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haussa joustava sähkön kuluttaja

Tähän asti sähkön tuotanton on joustanut kulutuksen mukaan. Nyt energiayritykset ovat luomassa markkinoita myös kuluttajien joustoille.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Sirén / Lehtikuva
Näihin asti sähkön tuotanto on sopeutettu kulutukseen. Säätövoimana on käytetty tyypillisesti vesivoimaa kuten tämän Kemijoen Ossauskosken voimalan tuotantoa.
Näihin asti sähkön tuotanto on sopeutettu kulutukseen. Säätövoimana on käytetty tyypillisesti vesivoimaa kuten tämän Kemijoen Ossauskosken voimalan tuotantoa. Kuva: Kaisa Sirén / Lehtikuva

Takavuosina energia-alan edunvalvojilla oli yksinkertainen tehtävä. Poliitikoille piti takoa päähän, että sähkömarkkinoilla tarvitaan perusvoimaa ja säätövoimaa. Perusvoimalla tarkoitettiin käytännössä ydinvoimaloita ja säätövoimalla vesivoimaa eli esimerkiksi uusia tekoaltaita voimaloineen.

Ulkomaisille vieraille esiteltiin lisäksi suomalaista ylpeyttä, yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa. Siinä sama voimala tuotti kaupungin asukkaille sekä sähköä että lämpöä. Kaukolämpö vietiin perille omaa verkkoaan pitkin, mikä teki kerrostalojen katoilla olevista savupiipuista käytännössä muinaismuistoja.

Maailma on muuttunut sen jälkeen rajusti. Ydinvoimaloille voi saada eduskunnassa hyväksynnän, mutta se ei tarkoita lupaa painaa rahaa. Ydinvoimalahanke voi kariutua jo alkuvaiheessa kannattavuusongelmiin tai venyä vuosikausilla.

Vesivoiman tuotannon kasvattamisella on rajansa Suomessa. Siirtoyhteyksien paraneminen Ruotsiin ja Norjaan helpottaisi sikäläisten vesivarojen käyttöä myös Suomen säätövoimana.

Sähkön tukkuhinta on laskenut niin paljon, että Suomen entinen kultamuna, yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto, on muuttunut kannattamattomaksi uusissa investoinneissa. Kannattavampaa olisi tehdä pelkkiä tekniikaltaan yksinkertaisempia lämpövoimaloita. Markkinaehtoisia investointeja sähköntuotantoon ei juuri ole, vaan pääomat saa liikkeelle vain tukien houkutus.

Kellon kääntäminen taaksepäin houkuttelisi monia, mutta virta vie nyt kohti uusiutuvia ja päästöttömiä energianlähteitä. Avainkysymys on, kuinka paljon muutoksessa hyödynnetään markkinoita ja kuinka paljon tukia.

Energiapolitiikan vaikuttajien keskuudessa alkaa kypsyä näkemys, että siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista ei pidä hidastaa mutta muutoksessa on huolehdittava paremmin energiamarkkinoiden toiminnasta.

Yhtenä kehikkona uudistukselle toimii EU:n energiaunioni, jonka rakentamisella pyritään vahvistamaan markkinavetoisuutta. Päästökauppajärjestelmästä halutaan ilmastotavoitteiden pääasiallinen ohjauskeino. Samalla muita uusiutuvan energian tukia karsittaisiin.

Kokonaisuuteen liittyy myös ajatus kompensaatiovelvoitteesta, jolla sähköntuotannoltaan voimakkaasti vaihtelevat energiamuodot osallistuisivat niitä täydentävän tuotannon rahoittamiseen.

Suomessa keskustelua on virittänyt sähkönjakelun kantaverkosta vastaava valtionyhtiö Fingrid. Se julkaisi runsas viikko sitten keskustelupaperin, jonka avulla se yllyttää suomalaisia pohtimaan sähkömarkkinoiden korjaamista.

Tekniikan on luvattu moneen kertaan ratkaisevan energiapolitiikan ongelmat. Alan ammattilaiset sanovat nyt suuren murroksen tulevan sitten, kun sähkön varastointiin löytyy tehokas ja toimiva ratkaisu.

Sitä ennen katse kääntyy kohti kuluttajaa. Tähän asti tuotanto on joustanut kulutuksen mukaan. Elämä olisi helpompaa, jos myös kuluttajat joustaisivat markkinatilanteen mukaan. Kulutushuiput kestävät yleensä muutamia tunteja. Jos sinä aikana on valmis tinkimään esimerkiksi kuumavesivaraajansa lämmittämisestä, siitä voisi saada hyötyä. Myös sähköautojen akuista voi tulla lähitulevaisuudessa yksi puskuri.

Energiayhtiöillä on takataskuissaan jo valmiita paketteja joustohaluisille kuluttajille. Kun ne tulevat myyntiin, markkinatalouden voi sanoa ainakin siltä osin toimivan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat