Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkajärjestelmän uudistus etenee hivuttaen

Suomen hallitus pelaa aikaa eikä ota vielä kantaa EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistukseen kuuluvasta taakanjakomekanismista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuosi sitten EU:ssa uskottiin, että yhteinen turvapaikkajärjestelmä olisi vihdoin saatu valmiiksi. Ei ollut.

Niin sanottu Dublin-järjestelmä ei toimi. Kreikka ja Italia eivät kyenneet ja halunneet rekisteröidä Välimeren yli tulleita. Näiden annettiin löytää omat reittinsä sisemmälle Eurooppaan. Tulijat sekoittivat muutakin kuin turvapaikkapolitiikan.

Nyt EU:n turvapaikkajärjestelmä uusitaan. Komissio antoi toukokuussa esitykset Dublin-järjestelmän uudistamisesta, turvapaikkavirastosta ja Eurodac-rekisterin uudistamisesta. Heinäkuussa tulee vielä toinen säädöspakettiesitys.

Vaikka päätöksillä periaatteessa olisi kiire, osa jäsenmaista antaisi ensin ajan hoitaa alta pari ongelmaa. Myös Suomi kuuluu näihin maihin, sisä- ja ulkopoliittisista syistä.

EU-pöytiin ei kaivata muuttoliikevääntöä Britannian EU-äänestyksen alla. Moni maa haluaa myös odottaa komission heinäkuun esityksiä. EU:n sopimus Turkin kanssa kevensi myös poliittista painetta vaikeisiin uusiin ratkaisuihin.

Hankalin kysymys on Dublin-asetusehdotukseen kuuluva automaattinen pysyvä jakomekanismi, jolla turvapaikanhakijoita jaetaan eri maihin. Malliin kuuluvat myös sakkomaksut.

Suomen hallitukselle sopisi päätöksenteon lykkääminen. EU-ministerivaliokunta käsitteli komission esityksiä perjantaina. Jakomekanismiin ei otettu kantaa.

Hallitus pelaa aikaa, sillä aihe on arka. Vaikka Suomi voi tarvita taakanjakomekanismin apua, pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää kiinni perussuomalaisille tärkeästä taakanjaon vapaaehtoisuutta koskevasta hallitusohjelman kirjauksesta.

Sama kirjaus teki EU:n tilapäisestä taakanjakomekanismista viime syksynä Suomelle vaikean. Suomi äänesti tyhjää.

Jakomekanismia vastustavat Unkari, Puola, Slovenia, Slovakia, Tšekki, Romania ja myös Baltian maat.

Suomi saattaa taas päätyä samaan leiriin. Se on kuitenkin monella tapaa hankala viiteryhmä.

On Suomen etu, että EU:n turvapaikkajärjestelmä toimii ja jakaa taakkaa myös ja etenkin silloin, kun turvapaikanhakijoita on todella paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat