Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastaako peruskoulu tulevan viisikymppisen?

Hyvän koulutuspohjan ja yksilöllisten opintopolkujen pitäisi suojata työmarkkinoiden kolhuilta. Lähivuosina nähdään, onko peruskoulun kasvattien muita helpompi työllistyä vielä yli viisikymmenvuotiaina.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Koulujen päättyminen on iloista aikaa, mutta taitekohdissa on myös häivähdys haikeutta. Peruskoulunsa päättävät yhdeksäsluokkalaiset lähtevät yhteisen koulutien jälkeen omille poluilleen.

Vaikka moni jatkaa samaan suuntaan, kyse on viimeisestä hetkestä, joka kokoaa koko ikäluokan.

Ennen peruskoulua jako tapahtui jo aiemmin. Murrosiän kynnyksellä olevat jaettiin kahteen joukkoon, joista toisella opintie pystyi jatkumaan pitemmälle.

Peruskoulu-uudistuksen kantavia ajatuksia oli antaa kaikille koulussa niin hyvä pohja, että siitä ponnistaen olisi periaatteessa mahdollista jatkaa eteenpäin niin pitkälle kuin halu ja kyvyt riittävät.

Myöhemmät koulu-uudistukset varmistivat sen, että kenenkään opintopolku ei päättyisi umpikujaan, vaan aina löytyisi mahdollisuus edetä seuraavalle kouluasteelle. Silloin työuran käänteistä voisi selvitä pienemmin kolhuin.

Monien kokemukset työelämästä kertovat, että jokin muuttuu viidenkymmenen ikävuoden jälkeen. Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportti viime vuodelta tiivisti, että yli 56-vuotiaalla ei ole juuri enää mahdollisuutta työllistyä. Tilastojen mukaan työllisyysasteen alamäki alkaa jo hiukan aikaisemmin.

Ohuen koulutuspohjan ja korkean iän yhdistelmä ei houkuttele mahdollisia työnantajia. Ovatko tulevat viisikymmenvuotiaat silti samassa asemassa kuin edeltäjänsä?

Peruskouluun siirryttiin Suomessa asteittain vuosina 1972–1977. Pian siis kaikki viisikymppiset alkavat olla vähintään peruskoulun käyneitä. Onko heidän helpompi selvitä siinä myllerryksessä, jossa työpaikkoja syntyy ja katoaa?

Sitä voivat tutkijat päätellä lähivuosien tilastoista. Mutta niissäkin tutkimuksissa on monia varauksia. Kuinka paljon työttömyystilastojen lukuja voi selittää koulutustason nousulla ja kuinka paljon talouden suhdanteilla? Onko mieltä verrata tulevien vuosien tilannetta parinkymmenen vuoden takaiseen?

Ennen kunnollista tutkimusta täytyy tyytyä omakohtaisiin havaintoihin ja varoa liikoja yleistyksiä.

Oma ikäluokkani oli peruskoulun alkuvuosien kasvatteja, vaikka emme kiinnittäneet siihen huomiota. Väittely uudistuksesta oli käyty jo ennen syntymäämme. Toki ihmettelimme, että aikuiset sekoilivat koulujen nimissä.

Keskipohjalaisessa maaseutukoulussa mekin opettelimme uutta matematiikkaa. Joku irvileuka sanoi jälkeenpäin Pirkkalan monisteesta käytyyn keskusteluun viitaten, että maalla sitä opetettiin alkio-oppina ja kaupungeissa joukko-oppina.

Lukemaan ja laskemaan kuitenkin opimme, samoin englannista ainakin alkeet. Yläasteella opiskelimme ruotsia, johon on lyöty pakkoruotsin leima, vaikka kyse oli kolmesta viikkotunnista kolmen vuoden ajan. Sittemmin määrästä on kuulemma leikattu vielä kolmannes pois.

Kun seuraa entisten luokkakavereiden vaiheita, voi havaita, että koulupohja todellakin kantoi paremmin kuin edellisellä sukupolvella. Käytännössä jokainen opiskeli vanhempiaan pitemmälle ja pääsi työelämään, vaikka edessä odotti 1990-luvun alun syvä lama.

Keski-ikää elävä ikäluokkani lähestyy nyt vuosia, jolloin nuorena alkanut työura on monella jo ehtinyt vaihtua toiseksi. Yksi vaihtaa alaa ryhtymällä opiskelijaksi ja toinen perustaa oman yrityksen. Kolmas tekee aiemmasta harrastuksestaan uuden ammatin.

Luokkakavereideni työuran alkuun osui myös Nokian nousu. Aika moni päätyi yhtiön tai sen alihankkijan palvelukseen. Heille viime vuodet ovat olleet myllerrystä, mutta työpaikka näkyy lopulta löytyneen.

Alustava tulos on siis toistaiseksi melko rohkaiseva.

Rima kuitenkin nousee koko ajan korkeammalle. Ei riitä, että selviää 50 ja risat -vuosien karikot ja alkaa sitten tähyillä eläkeputken alkupäähän. Peruskoulun ensimmäisten kasvattien eläkkeitä maksamassa ovat pienet ikäluokat, joten siirtyminen eläkkeelle tapahtuu entistä useammin vasta lähes 70-vuotiaana.

Se tarkoittaa, että ikäluokallani on edessä vielä reippaasti yli kaksikymmentä vuotta työelämää. Ei riitä, että selviää lähivuosien myllerryksistä. Sen lisäksi täytyisi pysyä työmarkkinakelpoisena myös 2030-luvun alun murroksessa.

Sen tarkkaa muotoa ei tiedetä, mutta tekniikka korvaa yhä vaativampia tehtäviä. Kansainvälisen kilpailun lisäksi niskan takana hengittää entistä osaavampi sukupolvi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat