Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinaa johtaa herrakerho

Osa Kiinan poliitikoista pitää epäilyttävänä, että Taiwanin uudeksi presidentiksi on valittu nainen.

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

On epäilyttävää, että nainen on päässyt presidentiksi ja on kaiken lisäksi sinkku. Näin näyttää osa Kiinan poliitikoista ajattelevan Taiwanin uudesta presidentistä Tsai Ing-wenistä.

Tsai ärsyttää Kiinaa ennen kaikkea siksi, ettei hän suostu selväsanaisesti tunnustamaan Taiwania osaksi Kiinaa. Kiinaa johtavalle kommunistipuolueelle Kiinan yhtenäisyys ja koossa pitäminen ovat pyhiä asioita.

Vaikeasti sulatettavalta näyttää sekin, että Tsai on nainen. Tähän viittaa Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan viime viikolla julkaisema kirjoitus, jonka oli laatinut Kiinan Taiwan-yhteistyötä hoitavan organisaation hallituksen jäsen Wang Weixin.

Tsain tunteet ailahtelevat ja hänellä on taipumus tehdä ääripolitiikkaa, Wang analysoi. Tätä johtopäätöstä Wang perusteli lähinnä sillä, että Tsai, 59, on nainen ja naimaton.

Kiinassa naimattomia naisia on perinteisesti pidetty epäonnistujina, koska naisen tärkeäksi tehtäväksi on katsottu lastenteko. Kommunistipuolue on vielä viime vuosinakin naisjärjestönsä kautta kannustanut kolmeakymppiä lähestyviä naisia avioitumaan äkkiä.

Entistä harvempi puolueen alamaisista kuitenkin hyväksyy kiinalaisen vanhan naiskäsityksen. Kiinalaisissa internet-keskusteluissa nousi raivo Wangin kirjoituksesta, jonka katsottiin loukkaavan sekä Tsaita että naisia yleensä.

Wangin näkemys saattoi olla vain yksittäinen mielipide, mutta sen julkaiseminen kertoo Kiinan päättäjien naiskuvasta laajemmin. Viranomaisille näyttää tulleen yllätyksenä, että Tsain naiseuden ja naimattomuuden mollaamisesta voi nousta nettiraivo. Kirjoitus sensuroitiin netissä, kun siitä oli noussut meteli.

Vaikka kommunistipuolueen opinkappaleisiin kuuluu, että naiset pystyvät samaan kuin miehet, Kiina on yhä miesten johtama maa. Asioista päättävä puolue on paljolti herrakerho.

Puolueen korkeimmassa elimessä, seitsenjäsenisessä politbyroon pysyvässä komiteassa ei ole koskaan ollut ketään naista. Politbyroon 25 jäsenestä on tätä nykyä kaksi naista. Keskuskomitean 205 jäsenestä naisia on kymmenen.

Puolueella on pian kiire sopeutua nykyaikaan, sillä Wangin kirjoituksen herättämät reaktiot kertovat, ettei suuri osa kiinalaisista enää pidä miesten ylivaltaa itsestäänselvyytenä. Varmistaakseen Kiinan koossa pysymisen puolueen kannattaisi elää samassa todellisuudessa kuin kansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat