Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK hakee uutta pääsihteeriä, mustien hevosten listalta löytyy yllätysnimi Alexander Stubb

Maailmanjärjestön seuraavan johtajan valinta on käynnistynyt poikkeuksellisella avoimuudella. Ban Ki-moonin seuraajaan kohdistuu kuitenkin kohtuuttomia odotuksia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Murad Sezer / Reuters
Ban Ki-Moonin kausi YK:n pääsihteerinä on päättymässä. Kisa hänen seuraajastaan on nyt kuumimmillaan.
Ban Ki-Moonin kausi YK:n pääsihteerinä on päättymässä. Kisa hänen seuraajastaan on nyt kuumimmillaan. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Lupaukset avoimesta kilvasta YK:n seuraavan pääsihteerin valinnassa ovat toistaiseksi pitäneet paremmin kuin alussa yleisesti arveltiin. Edessä on kuitenkin vielä monta vaihetta ja monta mahdollisuutta perinteisille valtapeleille, ennen kuin Ban Ki-Moonin seuraajan nimi on tiedossa. Nimi kerrotaan viimeistään marraskuussa.

Ehdokasasettelu on tähän asti edennyt eri tavalla kuin kahdeksan aiemman pääsihteerin valinnassa siksi, että vaatimukset avoimuudesta ovat olleet yhä voimakkaampia ja niiden tueksi on saatu entistä arvovaltaisempia sitoumuksia. Siitä menee paljon kunniaa kansalaisjärjestöille ja taustavaikuttajille, kuten Yksi seitsemän miljardin puolesta -kampanjalle ja vanhempien valtiojohtajien The Elders -ryhmälle.

On maailmanlaajuisesti tärkeää, että YK:n seuraava pääsihteeri on arvostettu, taitava ja määrätietoinen, mutta valintaprosessin herättämä huomio jättää helposti varjoonsa pääsihteerin vallan rajoitukset. YK:n korkein virkamies toimii jäsenmaiden ehdoilla. YK:n suurimmat ongelmat eivät johdu sen sihteeristöstä vaan sen jäsenistä.

YK:n 193 jäsenmaata eivät ole aina kovin ylevä joukko. Maailmanrauhan vahdiksi määrätyn YK:n turvallisuusneuvoston toimiminen viiden pysyvän jäsenmaansa veto-oikeuden ehdoilla ei ole suinkaan ainoa ongelma. Myös pienemmät vaikuttajat toimivat jatkuvasti järjestön perusperiaatteiden vastaisesti. Siitä saatiin yksi pieni muistutus lisää, kun kansalaisjärjestöistä vastaava YK-komitea hylkäsi torstaina journalistien turvallisuutta valvovan järjestön CPJ:n tarkkailija-aseman ihmisoikeuksia räikeästi rikkovan enemmistön äänillä.

Paremmassakin maailmassa YK:n seuraavaan pääsihteeriin kohdistuvat toiveet ja vaatimukset olisivat epärealistisia.

YK:n peruskirja sanoo pääsihteerin tehtävistä aika vähän. Yleiskokous valitsee pääsihteerin turvallisuusneuvoston suosituksesta. Pääsihteeri voi tuoda turvallisuusneuvoston käsittelyyn kaikki havaitsemansa kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden uhat.

Toista viisivuotiskauttaan pääsihteerinä lopetteleva Ban on kuitenkin osoittanut, että rauhallisella johdonmukaisuudella pääsihteeri voi olla tärkeä vaikuttaja, vaikka lähtöasetelma ei olisi paras mahdollinen. Aiemmin Etelä-Korean ulkoministerinä olleen Banin valinta oli turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten kompromissiratkaisu, jonka muut jäsenmaat hyväksyivät yleiskokouksessa ilman todellisia vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Tällä kertaa valintaprosessi sen sijaan lähti liikkeelle julkisesti ja hyvissä ajoin. Ennen vuodenvaihdetta turvallisuusneuvoston ja yleiskokouksen puheenjohtajat pyysivät jäsenmaita nimeämään ehdokkaita, jotka voisivat olla julkisesti kuultavina molemmissa elimissä. Kuulemiset käynnistyivät huhtikuussa. Turvallisuusneuvosto järjestää koeäänestyksiä heinäkuun lopussa.

Yksi tärkeä ennakkopainotus oli se, että seuraavan pääsihteerin pitäisi olla nainen. Lisäksi vanhalla kiertojärjestelmällä nyt olisi entisestä Itä-Euroopasta tulevan ehdokkaan vuoro. Kumpikaan ehto ei estä turvallisuusneuvostoa toimimasta toisin.

Kymmenen virallisen ehdokkaan joukko jakautuu tasan miehiin ja naisiin. Suosikkinimiä ovat Unescon bulgarialainen johtaja Irina Bokova ja Uuden-Seelannin entinen pääministeri Helen Clark.

Koeäänestysten jälkeen ehdokasjoukko voi kuitenkin muuttua täysin. Nimipörssissä pyörii jopa parikymmentä henkilöä virallisten ehdokkaiden lisäksi, viimeisten joukossa myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat