Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanosake Talvivaaran omistajille kävi köpelösti

Tavalliset ihmiset ovat osakemarkkinoilla liikkeellä aina joko väärään aikaan tai väärään suuntaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
"Jos Talvivaara suljetaan, loppuu koko Kainuu"
"Jos Talvivaara suljetaan, loppuu koko Kainuu"
Talvivaaran alasajosuunnitelmat herättävät ristiriitaisia tunteita Kainuussa. Kaivoksen sulkeminen ei poista ympäristöongelmia äkkiseltään, ja työtkin katoavat. Toimittaja: Tapio Mainio ja Esa Juntunen, kuvaus: Vesa Ranta, leikkaus: Esa Juntunen ja Janne Järvinen.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi viime viikolla, että hallitus varautuu Talvivaaran kaivoksen hallittuun alasajoon. Aikaa kaivoksen suunnan kääntämiselle on tämän vuoden loppuun. Siihen mennessä pitäisi löytyä yksityinen sijoittaja – ei siis Suomen valtio –, joka on valmis sijoittamaan kaivokseen merkittävän summan.

Jos kaivos todella ajetaan alas, sillä on lukuisia kielteisiä vaikutuksia. Talvivaarasta saa palkkansa noin tuhat ihmistä, joita uhkaa työttömyys. Riskit ympäristölle ovat koko ajan olemassa.

Valtion eli veronmaksajien rahaa voi kulua jopa miljardi euroa, ennen kuin kaivos on saatu turvallisesti lopetettua. Loppusummassa ovat mukana ne rahat, jotka valtio on tähän mennessä Talvivaaran hoitoon sijoittanut.

Näppejään nuolemaan jäävät todennäköisesti myös runsaat 80 000 osakkeenomistajaa (KL 26.5.). He ovat enimmäkseen tavallisia kansalaisia, piensijoittajia. Toivottavasti sijoitetut summatkin ovat sen verran pieniä, että tappion pystyy nielemään. Osakkeella ei ole käyty pörssissä kauppaa enää pitkiin aikoihin.

Talvivaarasta tuli todellinen kansanosake. Sillä oli uusi, mullistava nikkelin biologinen liuotusprosessi. Sillä oli siis hyvä tarina. Euroclearin mukaan Talvivaara on pörssin kuudenneksi laajimmin omistettu osake.

Sitten kaikki alkoi mennä pieleen. Kipsisakka-altaat valuttivat vesiään ympäröiviin vesistöihin.

Moni muistaa vielä vuosituhannen vaihteen teknohuuman. Jonot kiemurtelivat pitkin Helsingin Aleksanterinkatua, kun ihmiset ryntäsivät merkitsemään teknologiayhtiöiden osakkeita. Vuonna 2000 Nokian osake maksoi 65 euroa, halvimmillaan sitä sai parilla eurolla.

Vaikuttaa siltä, että tavalliset ihmiset ovat osakemarkkinoilla liikkeellä aina joko väärään aikaan tai väärään suuntaan: ostavat silloin, kun kaikki muutkin ostavat, ja myyvät paniikissa, kun kaikki muutkin myyvät. Usein tappiolla.

Sijoittamisen perussääntö on teoriassa helppo mutta käytännössä yllättävän vaikea toteuttaa: osta halvalla ja myy kalliilla. Piensijoittajan päässä pelko ja ahneus vuorottelevat tiuhaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat