Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron maalasi itsensä nurkkaan

Britannian eroa EU:sta vastustavat ja eroa kannattavat etenevät rinta rinnan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
RUSSELL BOYCE
Yksi Britannian EU-eroa kannattavien väite on se, että ero vapauttaisi Brysselin orjuudesta. Vastustajien mukaan ero huonontaisi tilannetta: sisämarkkinoita koskevia sääntöjä olisi noudatettava ilman mahdollisuutta vaikuttaa niihin.
Yksi Britannian EU-eroa kannattavien väite on se, että ero vapauttaisi Brysselin orjuudesta. Vastustajien mukaan ero huonontaisi tilannetta: sisämarkkinoita koskevia sääntöjä olisi noudatettava ilman mahdollisuutta vaikuttaa niihin. Kuva: RUSSELL BOYCE

Mitä lähemmäs edetään kohti Britannian EU-kansanäänestystä, sitä selvemmäksi käy, että äänestäjät jakautuvat kahteen leiriin: joko uskotaan tunteeseen tai sitten järkeilyyn.

Monet taloustutkijat, sijoittajat, yrittäjät, entiset pääministerit sekä kansainväliset talousjärjestöt ovat vedonneet järkeen ja laskelmiin. Niiden mukaan ero unionista olisi taloudellinen takaisku Britannialle. Euroopan suuryritysten yhteenliittymä European Round Table of Industrialists muistuttaa tänään julkistetussa avoimessa kirjeessään, että Britannia olisi heikompi ilman Eurooppaa.

Toisin valitsevien ryhmä on kokoonpanoltaan sekavampi. Siihen kuuluvat ne, jotka kokevat epävarmuutta ja ne, jotka laskelmoivat voittavansa itse jotain.

Oman edun maksimointi on selvää esimerkiksi Lontoon entisellä pormestarilla Boris Johnsonilla, joka kannattaa Brexitiä eli Britannian EU-eroa voidakseen kivuta konservatiivipuolueen johtoon. Jos Britannia eroaa unionista, on selvää, että nykyinen pääministeri David Cameron joutuu jättämään paikkansa.

Ja vaikka Britannia jäisikin EU-maaksi, Cameronin asema horjahtaa. Hyvin moni hänen puolueessaan ja jopa hallituksessa on päätynyt eri kannalle kuin Brexitiä vastustava Cameron. Kapinallisten mielestä Cameron on nyt omaa näkemystään markkinoidessaan syyllistynyt pelkojen lietsomiseen. Konservatiivien joukoissa on toivottu puolueen sisäistä luottamusäänestystä Cameronin asemasta siinäkin tapauksessa, että britit haluavat jäädä unioniin mutta heidän voittonsa on niukka.

Cameron lupasi alun perin äänestyksen vahvistaakseen omaa asemaansa puolueessa. Tämä suunnitelma epäonnistunee.

Epävarmuus omasta työstä ja toimeentulosta nostattaa työväestössä ja alemmassa keskiluokassa tulkintoja, joiden mukaan heidän hyvinvointiaan vievät maahanmuuttajat, joille EU-jäsenyys pitää ovea auki.

Brexitin kannattajilla on ollut kova tarve koristella tunne perusteluilla, jotka näyttävät järkiperäisiltä todisteilta. Tässä työssä näyttää olevan melkein kaikki sallittua – myös valehtelu, puolitotuudet ja herravihalla ratsastaminen.

Esimerkiksi kelpaavat väitteet, joiden mukaan Britannia maksaa unionille joka viikko 350 miljoonaa puntaa. Laskelmassa on unohdettu jäsenmaksupalautukset ja muut Brysselistä tulevat tuet. Samoin unohtuu, että eron jälkeen palautukset katoavat, mutta unionin sisämarkkinoihin osallistumisesta joutuisi maksamaan.

Hieman samankaltaista sävyä syntyy, kun Brexitin vastustajat yrittävät etsiä järjen päälle tunteen sävyjä. Valtiovarainministeriö väittää, että eron vuoksi maasta katoaa 820 000 työpaikkaa ja Britannia putoaa taantumaan.

Ero veisi maan epäilemättä taloudellisiin vaikeuksiin ja työpaikkoja katoaisi, mutta tarjottu lukema on todellisuudessa arvaus. Brexitin jälkeisen sekavan ajan pituutta ja sekavuuden määrää on etukäteen mahdotonta arvioida tarkasti. Näin on siksikin, että eron jälkeen Britannian taloudellisten suhteiden jälleenrakentaminen olisi ensi sijassa unionin vallassa ja työssä edettäisiin unionin aikataulujen mukaisesti.

Mielipidetiedusteluista voi päätellä, että kahden leirin kannatuserot ovat hyvin pienet. Vaaka näyttää keikahtelevan sen mukaan, kuinka suuri otos kyselyssä on ja onko kysely tehty puhelimella vai netissä. Joka tapauksessa pienellä ryhmällä on valtava vastuu: Britannian epätietoiset ratkaisevat asian, joka on sekä Britannialle että EU:lle valtava. Toivottavasti he käyttävät tulevan kuukauden järkiargumenttien parissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat