Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvotyö tarvitsee kasvot ja äänen

Oikeusministeriö esittää yhdenvertaisuusvaltuutetun ja tasa-arvovaltuutetun tehtävien yhdistämistä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskiviikkona vietetään naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlaa. Eduskunta kokoontuu juhlaistuntoon ja käy ajankohtaiskeskustelun tasa-arvosta yhteiskunnan vakauden ja kehityksen edistäjänä.

Pelkkää hyväntahtoista hyrinää tuskin on luvassa. Hallitukselta esimerkiksi kesti melkein vuosi laatia tasa-arvo-ohjelma, ja kun se lopulta toukokuun alussa julkaistiin, kävi selväksi, ettei hallituksella ole uutta tarjottavaa tasa-arvopolitiikalle.

Ohjelma on pitkälti luettelo siitä, mihin lainsäädäntö jo muutoinkin velvoittaa. Samaan aikaan hallitus on tehnyt liudan päätöksiä, joilla on huomattavia vaikutuksia miesten ja naisten tasa-arvoon. Yksi esimerkki sukupuolten tasa-arvoa heikentävistä päätöksistä on subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopuminen. Sama ponnettomuus vaivaa huhtikuussa julkaistua samapalkkaisuusohjelmaa. Myös tasa-arvovaltuutettu moitti hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa kunnianhimottomaksi kertaukseksi nykyisen lainsäädännön velvoitteista.

Nyt, merkkipäivän alla, hallitus haluaa laittaa tasa-arvovaltuutetun oman toiminnan uusiin puihin. Oikeusministeriö esittää yhdenvertaisuusvaltuutetun ja tasa-arvovaltuutetun tehtävien yhdistämistä ensi vuoden alusta alkaen. Yhdistämisen jälkeen yksi valtuutettu vastaisi sekä yhdenvertaisuus- että tasa-arvoasioista. Nimikkeeksi tulisi tasa-arvovaltuutettu.

Syrjinnän kohteeksi joutuneen kansalaisen kannalta on toki hyvä, että voi kääntyä yhden viranomaisen puoleen, oli syrjinnän syy mikä tahansa. Hallinnossakin voitaneen löytää tapoja käyttää vastikään perustetun yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ja ensi vuonna 30-vuotista taivaltaan juhlivan tasa-arvovaltuutetun toimiston varsin niukkoja resursseja mahdollisimman tehokkaasti.

Mutta myös huoleen voi olla aihetta, sillä tasa-arvokysymykset ja sukupuolivaikutusten arviointi eivät vaikuta olevan hallitukselle keskeisiä asioita.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset eivät ole otollinen normitalkoiden tai hallinnon keventämisen kohde. Syrjintäongelmat tarvitsevat kasvot ja äänen, joka puhuu, kun hallitus vaikenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat